2013-01-24 18:21:22• hírek • Kocsis Zoltán

Ötszáztól kétezer-ötszáz lejes büntetés a gondozatlan udvarért

Az új esztendő első rendes havi tanácsülésén a december 9-i törvényhozási választásokon parlamenti képviselőnek megválasztott Kereskényi Gábor elbúcsúzott a városi tanácsbeli kollégáitól, utódja, Leitner István Attila pedig letette a hivatali esküjét. Kereskényi megköszönte mindenkinek a közös munkát és reményét fejezte ki, hogy a Szatmárnémeti Városi Tanácsra továbbra is a józan és korrekt párbeszéd lesz jellemző.

A döntéshozó testület talán egyik legfontosabb határozata az volt, hogy elfogadta: komoly büntetést kaphat az, aki elhanyagolja a Szatmárnémeti belterületén található ingatlanjait, kertjeit. A csütörtöki döntés alapján 500-tól akár 2.500 lejig is terjedhet a büntetés, amennyiben a tulajdonos hagyja elburjánzani telkét, rontva ezzel a város képét, egyben menedéket adva kígyóknak, rágcsálóknak és egyéb kártevőknek.

A tanácsosok szintén egyhangúlag megszavazták, hogy Szatmárnémeti belépjen a kialakítandó Szatmárnémeti Metropolisz-övezetbe. A testület ismét meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő Általános Városrendezési Tervet (Plan Urbanistic General), az új ugyanis a többszörösen módosított időpontra sem készül el. Nits János RMDSZ-es tanácsos, az urbanisztikai bizottság elnöke azt javasolta, hogy az új PUG-ot készítő cég mihamarabb konzultáljon minden érintett döntéshozó szervvel, valamint a jogi és urbanisztikai bizottsággal.

Némi vita alakult ki a 10-es pontnál, amikor a szociális-jótékonysági intézmények által használt épületek adókedvezményeiről volt szó. Dr. Láng László kérte, hogy a Caritas égisze alatt működő Szent Pál Központ is kerüljön fel az ingatlanok listájára. A pénzügyi bizottság ellenezte ezt, mondván: a Caritas által összeállított dokumentáció nem teljes. Végül megszavazták a pontot, a Szent Pál Központ ügyére pedig - Dorel Coica ígérete szerint - februárban még visszatérnek.

Kereskényi búcsút vett a városi tanácstól

Az Országos Turisztikai Információs Központtal egyetemben turisztikai információs pont alakul majd Szatmárnémetiben. Ennek teljes költsége 319.507 lej, ebből az önkormányzatnak 5237 lejt kell biztosítania. A következő öt évben is a Romániai Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Szatmárnémeti Szervezete használja majd a Rákóczi (Mihai Viteazul) utca 19. szám alatti ingatlant, döntöttek a városatyák.

A tanácsülés végén Nits János és dr. Láng László is kérdéssel fordult Szatmárnémeti vezetőségéhez. „Önök többször mondták, hogy ki fogják javítani azokat a hibákat, amiket az előző városvezetés elkövetett. Ilyen hiba volt az is, hogy a város nevét és címerét viselő jegyzetfüzeteken kétnyelvű felirat hirdette a település nevét? Az önök által kiadott naptáron pedig csak egy ortodox templom kapott helyet. Ez azt jelenti, hogy másat nem tartottak annak méltónak?", volt a korelnök Nits egyik kérdése. A másik kérdése pedig a kerülőút és a harmadik Szamos híd építésének állapotát érintette, mondván: az előző hetekben egymásnak ellentmondó dolgok jelentek meg a sajtóban. Láng arra emlékeztette a vezetőket, hogy tavaly ősszel, amikor eltörölték a szemétszállítási illetéket, azt ígérték: év elejéig előállnak egy tervezettel, ami arra sarkallja a lakókat, hogy fizessék ki a szemétszállítási díjat.

Az első kérdésre válaszolva Coica elismerte, hibáztak, amiért a kétnyelvűség fontosságára nem figyeltek oda. A terelőút esetében némi malíciával válaszolta, hogy Nits a kormánynál érdeklődjék, míg Láng felvetésére a polgármesternek egyetlen válasza volt: várom az önök javaslatait.

Leitner István letette az esküt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: