2014-03-18 16:44:18• hírek • Kocsis Zoltán

Ötszáztíz lakás hőszigetelése indulhat el idén – ám közelről sem ingyen

A városi tanács keddi döntése következtében Szatmárnémeti alapító tagként tagja lesz az Európai Határvárosok Európai Területi Társulásának.

Az ezret is meghaladja azon tömbházlakások száma Szatmárnémetiben, amelyek lakói reménnyel nézhetnek a következő két év elé: otthonaikat leszigetelik. Természetesen nem ingyen, a lakóközösségeknek ki kell fizetniük a rájuk eső részt. Amely minden esetben öt számjegyű összeg.

Dorel Coica kampányának egyik sarkalatos pontja volt 2012 tavaszán, hogy győzelem esetén a lakók anyagi hozzájárulása nélkül leszigetelik majd Szatmárnémeti valamennyi tömbházát. Ehhez képest az elmúlt két évben nem sok történt. Jelen pillanatban például egyetlen tömbház szigetelése sem zajlik. Mindez azonban hamarosan megváltozhat!

A polgármesteri hivatal a tavaly ősszel összesen négy pályázatot nyújtott be az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökséghez. Valamennyi pozitív elbírálásban részesült, a finanszírozási szerződéseket alá is írták. Jelenleg a kivitelezésre benyújtott pályázatok kiértékelése zajlik. Liliana Magureanu, a polgármesteri hivatal energetikai osztályának vezetője szerint a fizikai munka még az idén kezdetét veszi.

A teljes beruházás 10,2 millió lejbe kerül és 510 lakás szigetelését foglalja magába. Ennek nagy részét, 60%-át fizeti az Európai Unió, 20%-át az önkormányzat és ugyancsak 20%-át pedig a lakóközösségek. Itt jegyeznénk meg, hogy az uniós pályázat lehetővé teszi, hogy a lakóközösség csak a beruházás 10%-át fizesse. A lakók hozzájárulásának aránya ugyanis jövedelmüktől függ.

Ám amint Magureanu elmondta, mind a négy esetben a munkadíj ötödrészét fizetik a lakók. Hogy ez az összeg szám szerint mennyit jelent, sok mindentől függ: például a lakás méretétől, az erkélyek számától vagy éppen, hogy az ablakokat ki kell-e cserélni. A befizetendő összeg azonban minden esetben öt számjegyű! Szerencsére ezt nem egyszerre kell kifizetniük az érintetteknek, hanem a kivitelezés alatt, részletekben.

További 493 lakás szigetelése várhatóan 2015-ben kezdődhet el. Az Octavian Goga utca 1A,1B,1C,1D, a Zenit utca 11, a Dorna utca CD12 és CD 14, a Károlyi út C53 és C12, a Milcov T2, valamint a Jiului 37-es tömbházairól van szó. A három beruházás összértéke 8,4 millió lej, a lakóközösségeknek pedig ebben az esetben is a kivitelezési összeg (a tervek elkészítésének költségei sehol nem számítanak ilyenkor bele) 20%-át kell kifizetniük. Ezen tömbházak szigetelése jó esetben 2015-ben kezdődhet el. Ezt segíti elő a városi tanács keddi rendkívüli ülése is, amelyen apróbb adminisztratív változásokat fogadtak el. Ezekről a tervektől tudni kell még, hogy a 2009-ben indított kormányprogramot hivatott megpályázni, ám annak leálltát követően uniós támogatással érhet révbe a szigetelés.

A polgármesteri hivatal képletes asztalán további szigetelési kérelmek halmaza vár. Ezek akkor kerülhetnek terítékre, ha beindul az EU 2014-2020-as pályázati időszaka, magyarázta Liliana Magureanu. Annak, hogy egy tömbház hőszigetelési kérvénye egyáltalán elkészüljön, első számú feltétele, hogy létezzen egy jogi személyiséggel bíró lakóközösség, amely elkészítheti a kérvényt, emlékeztetett a polgármesteri hivatal energetikai osztályának vezetője.

A már említett, 2012-ben leállított kormányprogram keretein belül korábban összesen 13 tömbházat sikerült leszigetelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: