2009-07-16 14:43:09• hírek • Parajdi Andrea

Ötszázezer euróból modernizálták

Több mint 500 ezer eurót költött a Vasile Goldis Egyetem, a Kazinczy (Stefan Cel Mare) utcában lévő új épületére, amelyet teljes pompájában jövő héten adnak át - tájékoztatott Ardelean Gavril, az egyetem szatmárnémeti karának rektor-helyettese.

A Vasile Goldis Egyetem 12 éve helyezett ki kart Szatmárnémetibe, a kezdetekkor a Szatmár Megyei Múzeumban, majd a Gazdasági Líceumban, később pedig a Tanügyiek Házában rendezték be a székhelyüket. Azért, hogy saját tulajdonú épületben fejthessék ki az oktatási tevékenységet tíz évvel ezelőtt vásárolták meg a Mihai Vitezul utcán található ingatlant, amely néhány év elteltével már szűkösnek bizonyult - emlékszik vissza a rektor-helyettes.

Emiatt 2008 augusztusában a Kazinczy utcai ingatlant is megvásárolták, amely azóta felújítás alatt áll. Arról nem adtak ki információkat, hogy mennyibe került az ingatlan, azt azonban elárulták: több mint 500 ezer eurót költöttek a modernizálására. Az új épületben 16 tanterem lesz, és két hatalmas konferencia-terem, amelyek különböző egyetemi programok lebonyolítására is alkalmas helyszínül szolgálnak. A korszerűen kialakított termeket profi technikai felszereléssekkel látják el.

Az egyetem Mihai Viteazul utcai székhelyén, ahol összesen 21 tanterem áll a rendelkezésre, továbbra is működni fog az oktatás. Az épület hátsó részében jelenleg egy nyomda működik, azonban mint megtudtuk már felszólítottak a céget a költözésre, ugyanis azon a részen is modern labortermeket akarnak létrehozni.

A Vasile Goldis Egyetemnek szüksége is van a terjeszkedésre, hiszen jelenleg a szatmárnémeti karnak 5000 hallgatója van, rajtuk kívül pedig ezren mesteri fokozaton tanulnak. Az egyetemen 160 professzor tart képzést, közülük 25-en Aradról érkeznek.

A felsőoktatási intézmény népszerűsége annak köszönhető, hogy a meghirdetett szakokra nincsen korlátozva a jelentkezési helyek száma, egyszóval mindenki beiratkozhat, akinek a pénztárcája megengedi a tandíj kifizetését. A legtöbb szak 1800, illetve 2000 lejbe kerül egy évre. A legdrágább az asszisztens és a szülésznő képzés, ezen ugyanis 2700 lej ellenében lehet részt venni.


Jövő héten átadják a Vasile Goldis Egyetem új épületét
Több mint 500 ezer eurót költött a Vasile Goldis Egyetem, a Kazinczy (Stefan Cel Mare) utcában lévő új épületére, amelyet teljes pompájában jövő héten adnak át


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: