2010-04-01 16:30:36• hírek • Szatmár.ro

Ötszáz szabad katedra

Az új tanügy törvénytervezetről és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség tevékenységeiről tartottak sajtótájékoztatót.

Csütörtökön délelőtt tíz órától az új tanügyi törvénytervezetről és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség tevékenységeiről számolt be a sajtó képviselőinek Mariana Popa főtanfelügyelő, valamint Kónya László és Mihail Fodor főtanfelügyelő-helyettes.

A tervek szerint - már a 2011-2012-es tanévtől - a többségi iskolákban az érettségi csupán két írásbeliből áll: románból, és választás szerint matematikából vagy történelemből. A kisebbségi iskolákban a sor kiegészül az anyanyelvi vizsgával is. Jelentősen változik a líceumi felvételi rendszere is: az általános iskola végzősei egy tesztsoron, román írásbelin és digitális ismereteket mérő vizsgán bizonyíthatnák felkészültségüket. Az is újdonságnak számít, hogy a pedagógusi versenyvizsgákat a következő tanévtől az iskolák szervezhetnék meg, és nem a tanfelügyelőség - tájékoztatott Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.


Az új tanügyi törvénytervezetről tájékoztattak
Az új tanügyi törvénytervezetről tájékoztattak


Jelenleg mintegy 500 szabad katedrát hirdetett meg a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a szabad posztok listáját pedig kifüggesztették. Az átszervezéseket követően remélhetőleg kevesen maradnak majd katedra nélkül - mondta Mariana Popa főtanfelügyelő.

A települést váltani kívánó, vagy katedra nélkül maradt pedagógusok április 8-tól jelentkezhetnek a meghirdetett helyekre.

A leginkább egyébként a szakiskolák mestereit érinti a leépítés, mivel lecsökkentették a gyakorlati órák számát, ugyanakkor csak egy tanév alatt nem kevesebb mint 11 szakiskolai osztály szűnt meg.

„Az sem elhanyagolandó tény, hogy 1990-es évek eleje óta egyre kevesebben választanak szakiskolát, az idei tanévre adatait tekintve 36 ezerrel kevesebb Szatmár megyei diák tanul szakmát, mint húsz évvel ezelőtt" - magyarázta Kónya László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: