2006-08-31 18:04:57• hírek • Noemi Brigitta Boros

100 év történelem egy könyvben

 102 év után megjelent a Szatmári Egyházmegye második Jubileumi Sematizmusa.

 A Szatmári Római Katolikus Püspökség kiadásában megjelent az egyházmegye második jubileumi sematizmusa, mely a 200 éves egyházmegye második évszázadának bemutatását tűzte ki céljául – tudtuk meg a Püspökség referensétől, Melan Karolinától.

Az első jubileumi sematizmus, mely 1904-ben, a 100. évforduló alkalmából jelent meg, az első száz évről alkotott egy keresztmetszetet. Az egyházmegyét Szatmárnémeti székhellyel II. Ferenc osztrák császár és magyar apostoli király hasította ki az egri egyházmegyéből 1804-ben. Az egyházmegye alapítását VII. Piusz pápa engedélyezte pápai bullájában. A királyi Magyarország egyik legfiatalabb püspöksége akkor öt vármegye területét ölelte fel: Szatmárét, Ugocsáét, Máramarosét, Beregét és Ungét, azonkívül néhány községet Szabolcs vármegyéből.

A most megjelent név- és címtár tartalmazza az egyházmegye történetét a kereszténység kialakulásától térségünkben egészen napjainkig. A történet érdemi részei a XIX-XX. századdal foglalkozó fejezetek, melyeket a Jubileumi Év kronológiája zár. A kiadványt számos színes kép illusztrálja: az egyházmegye püspökeinek arcképei, illetve a templomok fényképei. Az emlékkönyv tartalmazza a plébániák leírását és elérhetőségét, az egyházmegyei irodák, oktatási intézmények és karitatív szervezetek ismertetését, illetve számba veszi az egyházmegye papjait 1904-től kezdődően. Érdekes a plébániák és filiák lélekszámát száz év távlatában áttekintő statisztikai fejezet, melyet kiegészít a minden helységre kiterjedő szórványstatisztika.

A 420 oldal terjedelmű munkát Ilyés Csaba állította össze, a plébániák történetét Albu Ottó, Dr. Bura László, Ilyés Csaba és Kinczel István írta a dr. Tempfli Imre által összegyűjtött adatok nyomán. A papok adatait Melega Péter állította össze, a fényképeket pedig Fazekas József Tamás készítette.

A jubileumi sematizmus megvásárolható a püspökségen, az esperességeken és a székesegyházban 60 új lejért. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: