2011-09-21 16:48:05• hírek • Kocsis Zoltán

Ötszáz embert alkalmazna a Mondiala

Szatmár megyében több, mint hatszáz frissen végzett fiatal keres munkát, ez a szám pedig magasabb, mint az előző években - többek között erről volt szó a szociális integráció megyei bizottságának szerdai ülésén, melyre a Prefektúrán került sor.

Veronica Variu, a Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője elmondta, hogy minden egyes cég állami támogatásban részesül, amennyiben frissen végzett fiatalokat alkalmaz - ám csak abban az esetben, amennyiben a munkaviszony legalább három évig fennmarad.

Pénteken, a Szakszervezetek Művelődési Házában kerül sor a már hagyományos állásbörzére, melyen eddig 233 betöltendő munkahely „gyűlt össze". Ezek nagy része szakképesítést igényel (elsősorban textilipar, faipar), ám több, mint két tucat felsőoktatási képesítéssel rendelkező ajánlat is van - mérnököt vagy informatikai szakembert is keresnek.

Ezzel együtt, mondta Variu, majdnem száz, friss felsőoktatási végzettségű fiatal keres munkát az Ügynökségen keresztül, az állástalan friss végzősök száma pedig 625. Örömhír viszont, mondta a szakember, hogy a Mondiala Készruhagyár egy új részleget készül nyitni és félezer embert alkalmaznak a közeljövőben.

Az állásbörzével kapcsolatban Variu elmondta, hogy az nem csak a munka nélküli végzősöknek, hanem abszolút mindenkinek szól. Azokat is várják péntek reggel 9 órától, akik esetleg munkahelyet szeretnének váltani.

A gyűlésen Gabriela Deac, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának kereteiben működtetett Hajléktalanszálló vezetője beszámolt azokról a nehézségekről, amelyekkel a hajléktalanok integrálásakor találkoznak. Elmondta, hogy az életvitelük miatt sokan igen megromlott egészségi állapotban vannak, ezért nehezen találnak munkahelyet. Ráadásul sokuk számára csak a ma létezik, a holnap nem, ezért nincs meg a kellő motivációjuk, hogy változtassanak életmódjukon.

A Május 14 lakótelepen található intézményben összesen 48 férfi és 22 nő befogadására van lehetőség. Az idei kérvénnyel bejutottak két-három évig vehetik igénybe az intézmény szolgáltatásait, amely idő alatt a higiéniai feltételek megteremtése mellett szakmai, szociális vagy pszichológiai tanácsadásban részesülhetnek.

Ugyanitt találhatnak menedékre a családon belüli erőszak áldozatai, akik három+három hónapra szállhatnak ott meg. Sürgősségi esetekre felkészülve mindig fenntartanak egy külön szobát is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: