2019-10-18 07:58:00• hírek • MTI

Ötödszörre tartanak zsidó napokat Kolozsváron

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), és a Kolozsvár Társaság a Határtalan Kultúra Program szervezésében ötödik alkalommal tart zsidó napokat Kolozsváron a jövő hét második felében.

A szervezőknek az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint a Kolozsvári Zsidó Napok nem pusztán művészeti, zenei, színházi rendezvénysorozat, hanem egyben tisztelgő főhajtás is az erdélyi magyar zsidóság emléke és hagyománya előtt.


A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját, október 24-én este, a Belvárosi Unitárius templomban tartják, ahol az ünnepi beszédek mellett Malek Andi Soulistic együttes adja elő Yiddish Swing című műsorát.


A rendezvénysorozat keretében fellép a Zsidó Pavarotti címmel kitüntetett, és 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választott Nógrádi Gergely főkántor Teszter Nelli zongoraművésszel, bemutatják Szántó T. Gábornak az Európa szimfónia című új regényét. Előadáson és sétán idézik a kolozsvári filmgyártás megteremtőjének, az 1872 és 1945 között élt Janovics Jenőnek az alakját.


Kányádi Sándor költészetét Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész eleveníti meg előadásában.


Az érdeklődők történelmi sétán vehetnek részt a kolozsvári zsidóság életének egykori helyszínein. A fesztivál zárónapján, október 27-én este 7-től a budapesti Sabbathsong Klezmer Band hászid, jiddis, izraeli dalokat, román- és örmény dallamokat, arabos hatású, jazzes, keringős, a roma zenét is magába olvasztó koncertet ad Örömzene címmel a Tranzit Házban.


A Kolozsvári Zsidó Napok szervezését Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és Kolozsvár városa támogatja.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: