2012-07-26 16:18:19• hírek • Nagykároly.ro

Ötödjére rendezik meg az August Festet

Kulturális jellegű, valamint sport- és gyerekrendezvények töltik ki az immár ötödik alkalommal sorra kerülő August Fest elnevezésű rendezvénysorozatot.

A fesztivál vasárnap, augusztus 19-én előreláthatóan 12 órától rajtol a Nagykárolyból elszármazott Gui Demeter festőművész kiállításával, amelynek a Károlyi-kastély egyik terme ad otthont. Gui Demeter Nagykárolyban született 1949-ben, tanulmányait szülővárosában és Kolozsváron a Képzőművészeti Líceumban végezte. A sors azonban úgy akarta, hogy tanulmányai befejezése után a könnyű (?) ecset helyett a nehéz kőfaragó kalapácsot vegye a kezébe, és hosszú évtizedeken át kőfaragással, szobrászattal foglalkozzon. Ebből az időből származnak a saját tervezésű és kivitelezésű, Erdély különböző vidékeinek templomait díszítő márványoltárok, keresztelőkutak és más egyházművészeti munkái. 2002 óta Magyarországon él és visszatért eredeti hivatásához, a festészethez.

Még aznap este hét órától Constantin Nica vezetésével a Kolozsvári Állami Opera művészei lépnek színpadra a kastélykertben található sportpályán. Előadásukban operett és musical dallamokat hallhatnak a műfaj kedvelői. A szervezők természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg, számukra hétfőn, kedden és szerdán foglalkozásokat tartanak, lesz origami, lovaglás, bábukészítés, versírás, meseolvasás és egyéb érdekességek.

Hétfőn este hét órától a júniusban elhunyt Deák Endre lantművészre, zenetanárra, a Collegium régizene-együttes művészeti vezetőjére emlékeznek meg a zenekar tagjai, valamint ausztriai és svájci vendégzenészek a lovagteremben. Kedd este hét órától a nagykárolyi tánccsoportok (Magic Dance, Dance Klub és a Lead & Follow Táncegyesület) lépnek színpadra. A Legerősebb ember című erővetélkedő szerdán délután öt órától kezdődik a kastélykertben található sportpályán, majd hét órától a Fátyol Rudolf által vezetett Camerata Consonantia tart hangversenyt Ruha Istvánra emlékezve a Károlyi-kastély lovagtermében. Csütörtök este Karácsonyi Péter emléke előtt hajtanak fejet a fiatal károlyi könnyűzenészek. Koncertjeiket a kastélykerti sportpályán tekinthetik meg az érdeklődők.

A fesztivál zárónapján 12 órától egy fotókiállítást nyitnak meg a kastély egyik termében, a tárlatban a kastélyról készített régi képek kerülnek falra. Délután 4 órától román, 5 órától pedig magyar nyelvű bábelőadással folytatódik a fesztivál a művelődési központ előtti teraszon, majd este 10 órától egy meglepetés-koncert zárja a közel egyhetes rendezvénysorozatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: