2020-05-06 08:44:25• hírek • Bede Emőke

Ötödik hete influenzamentes Szatmár megye

Habár most a legtöbb híradás az új típusú koronavírus által okozott pandémiáról szól, nem mehetünk el amellett sem szótlanul, hogy az elmúlt napok-hetek számadatai alapján influenzamentessé vált Szatmár megye.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ már március végén azt közölte, hogy az influenzás esetek száma csökkenni látszik, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ebben némileg az is közrejátszhat, hogy az egészségügyi személyzetet jelenleg teljes egészében a koronavírus elleni harc foglalja le, így előfordulhatnak be nem jelentett esetek is. Egy biztos: az idei szezonban 73 páciensről állapították meg, hogy az influenza, illetve annak komplikációi okozták halálát. A legutóbbi elhunyt április 2-án vesztette életét, a Bákó megyei, 78 éves asszony sajnos nem volt beoltva a fertőzés ellen. A grippé tavalyi szezonjában az utolsó áldozat április 26-án hunyt el, ezzel ő lett az influenza 199-ik áldozata 2019-ben.


A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság által szerkesztőségünknek elküldött összesítés szerint megyénkben az influenza január második felében kezdte meg térhódítását, február közepén tetőzött, azóta pedig fokozatosan csökkent a páciensek száma. Mi több, az utolsó megbetegedést a március 23. és 29. közötti héten jegyezték, az azóta eltelt öt hétben pedig egyetlen új influenzás esetről sem számoltak be az orvosok.


Hasonlóan csökkenő tendenciát mutatnak egyébként a felső légúti megbetegedések és a tüdőgyulladásos esetek is, előbbiből mindössze 98-at jegyeztek az elmúlt héten, utóbbiból pedig 37-et. A február közepén tapasztalható tetőzés hetében alig pár nap alatt 711 felső légúti megbetegedést, és 251 tüdőgyulladást regisztráltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: