2019-02-15 13:37:03• hírek • Szatmár.ro

Ötödik Nemzetközi Vőfélytalálkozó: idén Pusztadarócon tartják a rendhagyó lakodalmas mulatságot

Lagzi vőfély nélkül? Modern... A vőlegényt azonban ki kéri el a szülőktől és búcsúztatja? A jó tyúkhúsleves történetét kitől tudhatja meg a násznép?  S a menyasszonyt észrevétlen ellophatja bárki?

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamit a Pusztadaróci Hagyományőrző Egyesület szervezi 2019-ben azt a rendkívüli mulatságot, melyre négy ország vőfélyeit hívták vendégül. A februári rendezvény a szatmári, a kárpátaljai, a magyarországi és felvidéki lakodalmas hagyományokatt hivatott feleleveníteni.

 

A hagyományőrzés a XXI. században meglehetősen fontos szerepet tölt be a kultúrális szervezetek körében. Legyen szó akár a megyei tanács égisze alatt működő társaságokról vagy a nonguvernamentális csoportosulásokról, reneszánszát éli tradícióink ápolása és átörökítése. A fiatalabb generációk számára csak ilymódon adhatóak át azok az értékek, melyeket az eleink még zsigerből magukénak éreztek.

 

A helyi közösség kincsei ebben a modern, digitális világban csak és kizárólag eképp, a minél több embert megmozgató eseményeken keresztül értethetőek. A négy országból érkező vőfélyek közösen vesznek részt a programokban, négy nyelven szólnak ugyan arról a történetről, szokásról, eszméről – a különbözőségeken felülemelkedve járják a táncot és dalolnak, szónokolnak, így adják át mindazt, mi számukra a hazát, a közösséget és a nagymultú értékeket jelenti: hagyományunkat.

 

Az Ötödik Nemzetközi Vőfélytalálkozóra a mulatságos, mozgalmas programok mellett eszem-iszommal és dínom-dánommal is várják a közönséget, az örömé és a jókedvé a főszerep.

 

Ez alkalommal a Pusztadaróci Kultúrház ad otthont az eseménynek, melyre február 23-án, szombaton kerül sor 19:00 órai kezdettel. A szervezők szeretettel várnak mindenkit!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: