2012-09-22 11:04:50• hírek • Gazda Árpád /MTI

Nem kelendőek Kolozsvár palotái

A  Mauksch-Hintz-ház
A Mauksch-Hintz-ház

Több reprezentatív, történelmi múltú épületet is árulnak Kolozsvár főterén, de egyelőre nincs vevő rájuk.

Kolozsvár eladó központi szimbolikus épületeiről a Transilvaia Reporter hetilap közölt összeállítást hétvégi számában. A hetilap három olyan épület helyzetét írja le, amely Kolozsvár főterén áll és hónapok vagy évek óta nem kerül rájuk vevő. Ezek közül az egykori New York-palota a legreprezentatívabb, amely Continental szállóként működött a rendszerváltáskor. Amint azt Gaal György helytörténész írja a Kolozsvár című könyvében, az eklektikus stílusban felépített kétemeletes, tornyos épületet az 1890-es években építették, a földszintjén működő New York Kávéházban zajlott közel fél évszázadon át a város irodalmi és sajtóélete.

A Transilvania Reporter szerint a főtér déli sarkán álló épületet 2005-ben egy gyulafehérvári cég vásárolta meg, amely azóta csődöt jelentett. A csődbiztos tavasz óta próbál gazdát keresni az épületnek, a 6,5 millió eurós (majdnem 2 milliárd forintos) kikiáltási áron azonban nem sikerült eladni. Októberben újabb kísérletet tesznek a palota értékesítésére, ezúttal 5-10 százalékkal alacsonyabb áron. A hetilap úgy tudja, az épület állaga meglehetősen leromlott, az esetleges vásárlónak további nagy összegű beruházásokat kellene eszközölnie ahhoz, hogy a New York-palota újra vendégeket fogadhasson. A vevőket az is elriasztja, hogy a szálló jogi helyzete meglehetősen kusza. Az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerület természetben igényelte vissza, a bíróság azonban elutasította keresetét. Az ingatlan egykori tulajdonosa, a Debreceni Református Kollégium kárpótlást igényelt az épületért.

Az egykori New-York palota

A főtér északi sarkán álló Mauksch-Hintz-házként ismert emeletes épületet az örökösök kínálják eladásra. A magyar főkonzulátus szomszédságában levő épület eredetileg reneszánsz stílusban épült, 1820-ban azonban klasszicista stílusban építették át. Ebben létesült 1700 körül Kolozsvár első világi gyógyszertára és az évszázadok során megannyi történelmi esemény kötődött az épülethez. 1952 óta gyógyszerészeti múzeumnak ad otthont.

A múzeum vezetői jelezték, élnének a törvény által biztosított elővásárlási jogukkal, de az ingatlan megvásárlására csak azután kerülhet sor, hogy jogerős ítélet születik az épület bérléséről és a bérleti díjról szóló perekben. Egy kolozsvári ingatlanközvetítő cég kínálatában 2,5 millió eurós (több mint 700 millió forintos) áron szerepel a több évszázados ingatlan.

A legborsosabb árat a főtér északkeleti oldalán, a Bánffy-palota szomszédságában álló, ma Melody néven ismert szállodának és vendéglőnek otthont adó épületért kérnek. Tulajdonosa a Transilvania Reporter újságírójának kijelentette, hogy a hétmillió eurós (mintegy 2 milliárd forintos) vételár nem alkudható. Ha nem kel el az épület ezen az áron, maga folytatja benne vendéglátói tevékenységét. Az eladó előnyként említette, hogy az ingatlan jó állapotban maradt meg, a lehetséges vevőnek nem kellene jelentősebb építészeti beavatkozásokat eszközölnie.

A Melody szálloda

A 19. században is szállodaként működött épületet 1890-ben építették át. Átépítése előtt is, az után is megannyi híres ember szállt meg szobáiban. Vendégül látta Johannes Brahmst, Liszt Ferencet és Jókai Mórt is. A Transilvania Reporter hetilap az esetek kapcsán azt a következtetést vonta le, hogy Kolozsvár jelképes épületeire ma nincsen fizetőképes kereslet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: