2014-04-08 16:18:29• hírek • Szatmár.ro

Ötletes álláskeresés

Egy céljainknak, elvárásainknak megfelelő állás bizony nem kopogtat be az ablakon, ennek érdekében nekünk is erőfeszítést kell tennünk, de nem mindegy hogyan kezdünk hozzá.

Újsághirdetés? Internet vagy ismerős? Többnyire ezeket a forrásokat vesszük igénybe, amikor egy bizonyos állást szeretnénk megpályázni. A szakemberek véleménye szerint és saját tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy az állások mindössze 20%-át hirdetik meg valahol, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett rejtett állásoknak több mint 80%-át kapcsolataink, ismerőseink segítségével tudjuk felkutatni. Egy nagyobb munkáltató cég gyakran a személyzeti tanácsadót bízza meg azzal, hogy a megfelelő munkatársakat kiválassza.

Ismerőseink segítségével betekintést nyerhetünk a rejtett álláslehetőségek piacára, ahol lehetőségünk adódik az ismerőseinkkel és azok ismerőseivel való kapcsolattartásra, valamint a kapcsolati hálózat bővítésére. A szakértők véleménye megegyezik abban, hogy annak a valószínűsége, hogy az önéletrajz leadását követően a személyes találkozóig eljussunk mindössze 10-20%. Ezzel szemben egy jól kiépített kapcsolati hálózatnak köszönhetően legalább 60-80% valószínűsége van annak, hogy a munkáltató egy személyes megbeszélésre is behívjon bennünket.

Egy jól működő kapcsolati háló kiépítése hosszadalmas folyamat és nagy körültekintést igényel. Mindig az első lépések a legnehezebbek, de amennyiben már van néhány ismerősünk, akkor már munkálkodhatunk a háló további bővítésén. Ennek kiépítésénél természetes jelenség, hogy felkutatjuk rokonainkat, volt osztálytársainkat, különböző szövetségeket és ezek ismerőseit is, akik mind hozzájárulnak ismeretségi körünk bővítéséhez. Ezt követően jöhet létre a személyes találkozó, melyre alaposan fel kell készülni.

Önmagunk bemutatása után, tudatosítsuk magunkban, hogy elsődleges célunk az információszerzés. Kerüljük a mellébeszélést, konkrét kérdéseket tegyünk fel és hallgassuk meg ismerősünk álláspontját vagy esetleges ajánlatát. Ezeket az információgyűjtő beszélgetéseket ne nyújtsuk, ismerősünket legfeljebb 30 percig tartsuk fel. Miután kipuhatoltuk, hogy ismerősünk milyen álláslehetőségekről tud, kapcsolati hálónk bővítéséhez jegyezzünk le további neveket, címeket és telefonszámokat. Ezeknek birtokában bátran küldhetünk egy önéletrajzot, melyhez motivációs levelünket is csatoljuk.

Ismeretségeink révén hasznos kapcsolatokat építhetünk és ez segítségünkre lehet abban, hogy az általunk vágyott állást megkapjuk, bár az is igaz, hogy ott már csak magunkra számíthatunk. Ez az álláskeresési lehetőség valahogy úgy működik, mint a multi-level marketing, hiszen mindenkinek van legalább 5-10 ismerőse, akiknek megint van legkevesebb 4-8 ismerőse, és így tovább.

Ennek a kapcsolatépítési módszernek a lényege, hogy ismeretségeinket felhasználva sikerüljön bejutnunk egy állásinterjúra, és ezáltal megnyissuk magunk előtt a rejtett állások piacát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: