2018-02-01 07:46:25• hírek • Szatmár.ro

Ötéves a Szatmár Megyei Hegyközség

Fotó: Serli Csilla, Leiher Géza és Huszti Gyula maradtak a megyei hegyközség vezetői
Fotó: Serli Csilla, Leiher Géza és Huszti Gyula maradtak a megyei hegyközség vezetői

Ünnepélyes keretek között értékelte ki eddigi tevékenységét a Szatmár Megyei Hegyközség  – a találkozó alkalmával tisztújítást is tartottak, továbbá beszámoltak jövőbeli terveikről.

Szatmárhegyen, a volt céllövöldében látta vendégül kedden Huszti Gyula a Szatmár Megyei Hegyközség tagjait, valamint meghívott vendégeiket: szatmárnémeti és a megye elöljáróit, illetve a mezőgazdasággal foglalkozó szakhatóságok vezetőit. Leiher Géza elnök röviden beszámolt a szőlőtermesztőket és bortermelőket tömörítő szervezet eddigi munkájáról. Amint a hozzászólásokból kiderült, az utóbbi pár hónap egyik legnagyobb eredményének az számít, hogy sikerült elérniük a Szatmár megyei borvidékek téves besorolásának megváltoztatását. Az itteni szőlősöket ugyanis az országos regiszterben a „Körös-menti borvidékek” (Dealurile Crișanei) közé sorolták, ami nyilván nonszensz, hiszen más tájegységhez tartozunk. Az egyesület érdekérvényesítő munkájának eredményeként mostanra megoldották a problémát, így a Szatmár megyei borászok már azt írhatják a palackjaik címkéire, hogy „Szatmári borvidék” (Dealurile Sătmarului).
 

A tervek között elhangzott, hogy a Szatmár Megyei Hegyközség partnerként rész vesz egy EU-s finaszírozású projektben, melynek célja a borturizmus határon áítvelő fejlsztése. A fő pályázó a Nyíregyházi Borbarátok Egyesülete, a szatmáriakon kívül pedig a Kárpátaljai Magyar Vállakozók Szövetsége működik közre a kezdeményezésben. Amennyiben nyer a pályázat, a három régió borászai szakmai találkozókat, valamint borfesztiválokat szerveznek és egy vándorkiállítást is összeállítanak annak érdekében, hogy fejlesszék és népszerűsítsék a turizmust, melynek alapját a hagyományos eljárással készülő borok képezik majd. Leiher Géza arra kérte a megyei és a szatmárnémeti elöljárókat, hogy bocsássanak az egyesületük rendelkezésére székháznak alkalmas helyiségeket, melyre ígéretet is kaptak. Mint elhangzott, a Szatmár Megyei Hegyközség ez év tavaszán lesz ötéves, így az összejövetel születésnapi ünnepségnek számított.
 

Tisztújítást is tartottak a szőlész-borász egyesületnél. Leiher Géza elnök indítványozta, hogy vegye át tőle valaki az elnökséget, a tagság azonban úgy vélte, nem indokolt a vezető-váltás, mivel az elnök kiválóan ellátta feladatait. Maradt tehát tisztségben az eddigi vezetőség: továbbra is Leiher Géza lesz a Szatmár Megyei Hegyközség elnöke, akinek alelnökként Huszti Gyula és Serli Csilla segíti munkáját.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: