2010-01-26 15:04:48• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Újabb áldozatokat szedett a fagy

Nyolc ember veszítette életét az elmúlt huszonnégy órában Romániában a rendkívüli hideg miatt, ezzel harmincegyre emelkedett az elmúlt hét napon fagyhalált haltak száma.

A román egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a hipotermia (a szervezet fokozott mértékű kihűlése) miatti halálesetek az ország északkeleti részén fekvő Botosani, Iasi, Suceava és Neamt, valamint az ország középső részén lévő Fehér (Alba) megyében történtek.

A sarkvidéki időjárás kedden sem kímélte Romániát, továbbra is "hírértékű" mérési eredményekről számolt be a média: a székelyföldi Csíkszeredában ezúttal is mínusz 32 Celsius-fokos volt a hideg, amely reggelre már mínusz 30 fokra "melegedett". Székelyudvarhelyen is húsz fokkal süllyedt a fagypont alá a hőmérő higanyszála. A Kovászna megyei Buzauban - ahol hétfőn mínusz 34 fokos hideget mértek -, keddre mínusz 29,5 fokra enyhült az idő. Brassóban keddre virradóra mínusz 27 Celsius-fokot mértek.

Az ország északi, déli és középső körzeteiben szerda reggel - legalábbis a meteorológiai jelentések szerint - már megkezdődik az enyhülés, amely csütörtökön tovább erősödik, akkorra a levegő hőmérséklete egy-két fokkal a fagypont fölé emelkedhet. Szerdára virradóra mindenesetre mínusz 25 és 15 Celsius-fokos hidegre kell még számítani. Az előrejelzések szerint ugyanakkor a szerdai enyhüléssel újabb havazások is járnak. Hozzáfűzik azonban, hogy várhatóan a csapadék mennyisége kevesebb lesz, mint a fagy beállta előtti napokban.

A vészhelyzetre való tekintettel több nagyfogyasztó létesítmény számára leállították a gázszállítást, hogy nagyobb mennyiségű fűtőanyagot lehessen biztosítani a lakosság számára. Azokban az üzemekben, ahol megoldható, átállnak alternatív üzemanyagra.


Szerda reggeltől elvileg kezdődik az enyhülés
Szerda reggeltől elvileg kezdődik az enyhülés


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: