2015-10-25 11:37:36• hírek • Szatmar.ro

Ötből négy támadás komoly problémát okoz

Öt rosszindulatú számítógépes támadásból négy komoly problémát okoz a felhasználóknak - tájékoztatta online felmérésének eredményéről az MTI-t a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat.

A Kaspersky Lab és a B2B International által elvégzett felmérés kimutatta, hogy az internethasználók közel fele találkozott rosszindulatú programokkal az elmúlt egy év során, és az esetek 81 százalékában ez ártott a felhasználóknak, illetve eszközeiknek.

Ötből négy fertőzés okozott jelentős problémát az érintetteknek. Leggyakrabban a felhasználók a számítógép teljesítményének lassulását észlelték, 30 százalékuk tapasztalt zavaró reklámokat, és a megkérdezettek 20 százaléka talált kéretlen programokat készülékén.

A fertőzés legveszélyesebb következményei között szerepelt az operációs rendszer beállításainak megváltoztatása a felhasználó tudta nélkül (17 százalék), a személyes adatok elvesztése (10 százalék), vagy ellopása (8 százalék), a jogosulatlan publikálások, vagy közösségi oldalakon történő lájkolások (9 százalék) és a webkamera meghackelése (6 százalék).

A rosszindulatú programok főként windowsos számítógépeken fordultak elő, a Windows felhasználók 83 százaléka nyilatkozta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban kár érte őket. Azonban az Android és Mac OS X felhasználók sem immunisak, ugyanis 13, illetve 6 százalékuk számolt be fertőzésekről eszközén.

Az európai felhasználók 5 százaléka úgy véli, hogy az eszköze azután vált fertőzötté, hogy egy gyanús honlapot látogatott meg. Idegen USB meghajtót, egy másik fertőzött eszközt, vagy egy legitim programként álcázott fertőzött alkalmazás telepítését a megkérdezettek 8 százaléka nevezte meg a fertőzés okaként. A megkérdezettek 7 százaléka azt mondta, hogy eszköze egy e-mail melléklet megnyitása után fertőződött meg, míg a megkérdezettek nagyobb része, 13 százaléka, nem tudta megmondani, hogyan került a rosszindulatú program a készülékére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: