2012-07-26 16:59:49• hírek • Kocsis Zoltán

Öt vértípusból is komoly a hiány Szatmár megyében

Egy-egy komplexebb operációhoz akár tíz liter vérre is szükség lehet, ami azt jelenti, hogy 25 donor véradományát használják fel egyetlen élet megmentéséhez. Ilyen körülmények közepette minden egyes adományozó vérére nagy szükség van, a Szatmár Megyei Vérközpont jelenleg öt vértípus esetében is komoly hiánnyal küszködik.

A hiány különösen akkut így nyár közepén. Évről évre ugyanis elsősorban a hűvös, hideg őszi-téli hónapokban nagy az adományozási kedv. Akkor naponta akár 60-70 személy is felkeresi a Vérközpontot azzal a céllal, hogy vért adjon. A nyári hónapokban ez a szám viszont csak 25-30 - sokan mennek szabadságra vagy sok a mezőgazdasági munka. Ezzel is magyarázható, hogy jelen pillanatban öt vértípusból is komoly hiány van: 0 Rh+ és 0 Rh-, A Rh+ és A Rh- valamint AB Rh-. Egy másik magyarázat, hogy a Központnak nem csak a megye kórházait kell ellátnia: a Nagybányai Megyei Kórház napi rendszerességgel kér vért, míg a kolozsvári kórházak azt igénylik, hogy minden Szatmár megyei beteget szatmári vérrel kezelhessenek, mondta Doina Crisan, az intézmény vezetője.

Egy másik probléma, hogy az a személy, aki donornak jelentkezik, még nem biztos, hogy adhat is vért. A tavalyi tapasztalatok szerint az adományozni szándékozók megközelítőleg 10% nem jut el addig, hogy vért adhasson, mert az előzetes vizsgálatok során kiderül, hogy valamiféle betegségben szenved. A tavalyi esztendőben 11.300 személytől vettek vért a központban, míg 1330 főt kellett elutasítani. Kevesen tudják, hogy nem csak a vérvétel előtt, de utána is végeznek vizsgálatokat a véren. Ezt egy tavaly ősszel kapott ultramodern berendezés végzi, amely piacvezető világszerte. Ezzel kapcsolatban az intézet arra kéri az ügyfeleket, hogy utólag érdeklődjenek saját eredményeik után. A tavaly a vérmennyiség 3%-a bizonyult használhatatlannak az utólagos ellenőrzés után.

Az igazgatónő elmondta, hogy az általános hiedelemmel ellentétben a donor nem csak a társadalmi perifériára szorult rétegek közül kerülnek ki: a véradók köre teljes mértékben heterogén, szinte minden szociális szegmenst lefed. Minden 18 és 65 év közötti személy jelentkezhet, aki nem szenvedett hepatitiszben, tuberkulózisban, szifiliszben, maláriában, stb... A férfiaknak legkevesebb 60, a nőknek 55 kilogramm súlyúaknak kell lenniük.

Mindenki, aki vért ad, aznap szabadnapot kap munkaadójától, az intézménytől pedig további hét élelmiszerjegyet. Az ötödik véradás után 50%-os kedvezményt kap a donor a megyeszékhely tömegközlekedési vállalatától.

A Szatmár Megyei Vérközpont minden hétköznap 8.00 és 9.30 között várja a vért adni szándékozókat a Károlyi út 27 szám alatt található székhelyén. Szatmár megyei illetve Szatmár megyei tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket várnak. A közhiedelemmel ellentétben a vért adni szándékozó személy igen is ehet a művelet előtt, de csak könnyű ételeket. Javallott továbbá, hogy a donor 48 órával korábban ne fogyasszon jelentős mennyiségű alkoholt. Szintén fontos, hogy a két véradás között legkevesebb 60 napnak el kell telnie.

Crisan felhívja minden potenciális donor figyelmét, hogy a véradás által gyakorlatilag egy ingyenes analízist kap az illető személy. Az intézmény olyan személyeknek is végez vérelemzéseket, akik nem donorok - ám ez már pénzbe kerül.

„Szeretnék felszólítani minden kedves olvasót, hogy jöjjenek és adjanak vért, mert azzal életeket mentenek", zárta a doktornő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: