2019-01-11 13:27:11• hírek • Bede Emőke

Öt töltőállomást hoznak létre az elektromos és hibrid autók számára

Rendkívüli ülésre hívták össze péntek délután a Helyi Tanács tagjait: egy olyan projekt dokumentációját kellett megvitatniuk, melynek leadási határideje hétfővel lezárul, így egy napnyi késlekedést sem lehetett megengedni.

Maga a dokumentáció egy igencsak örvedetes kezdeményezés nyitó lépése lehet, az önkormányzat ugyanis pályázati források segítségvel szeretne öt villany- és hibrid autók töltésére alkalmas állomást telepíteni Szatmárnémetibe. Amint az a projekthez készült szakjelentésből egyértelműen kiderül, a kezdeményezés célja, hogy a töltőállomások létrehozásával megfelelő infrastruktúrát alakítsanak ki az elektromos és hibrid technológiával működő járművek számára, ezzel is csökkentve a szennyező gázok kibocsátását. Ugyanebből a szakjelentésből tisztán látszik az is, hogy a töltőállomásokat a város legforgalmasabb pontjaira tervezik elhelyezni a minél könnyebb hozzáférhetőség reményében. A dokumentáció szerint a Szamos áruház hátánál található parkolóban, a Petőfi és a Bujorului utcák kereszteződésében, a Tei étterem előtti parkolóban, a Decebal híd alatti parkolóban és a Traian sugárút Kossuth-kert előtti szakaszán helyeznék el a berendezéseket.
 

Persze felvetődik a kérdés, hogy szüksége van-e városunknak ilyen állomásokra, mikor az utcákon nem, vagy csak elvétve bukkan fel egy-egy környezetkímélő technológiával üzemelő jármű. E kérdésre Micle Adrian szociáldemokrata tanácsos adta meg a választ, mondván, az ilyen autók érkezéséhez egyszer biztosítani kell a megfelelő infrastruktúrát. Ha ez már megvan, bátran lehet az ilyen jellegű járművek között is nézelődni, ha az ember autóvásárlásra adja a fejét. Annál is inkább, mivel ezek sok nagyvároshoz hasonlóan Szatmárnémetiben is ingyen parkolhatnak.
 

Néhány egyéb hozzászólás után aztán szavazásra emelték kezüket a hiányos létszámban jelenlévő tanácsosok, és egyhangúlag hagyták jóvá a Környezetvédelmi Alapnak szánt megvalósíthatósági tanulmányt, valamint határozat révén garantálták azt is, hogy az önkormányzat fedezni fogja a rá eső önrészt. A projekt teljes költségvetése 1,7 millió lej, melynek 90 százalékát a Környezetvédelmi Minisztérium fogja biztosítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: