2015-10-14 00:21:54• hírek • Kocsis Zoltán

Öt percen múlott Magyarország Eb-részvétele – jöhet a pótselejtező

Öt perc - hosszabbítással együtt! Ennyi hiányzott Magyarországnak ahhoz, hogy kijusson az Európa-bajnokságra. 1972 után ismét. Törökország azonban a 89. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Izlandot, Lettország pedig ugyanilyen arányban kikapott Kazahsztántól.

Magyarország a 3. helyen zárt - Észak- Írország és Románia mögött - saját csoportjában és a selejtezősorozat utolsó pillanatáig úgy tűnt, legjobb csoportharmadikként automatikusan kijut a kontinensviadalra. Ehhez két dolognak kellett teljesülnie: hogy Törökország ne verje meg odahaza Izlandot, Lettország pedig nem kapjon ki Kazahsztántól.

Elsőként - így utólag kijelenthetjük - Lettországban dőlt el a mérkőzés, ahol Islambek Kuat a 65. percben előnyt szerzett Kazahsztánnak. Az eredmény aztán nem változott, így - micsoda fintora a sorsnak - Bernd Storck magyar kapitány korábbi tanítványai tettek jelentősen keresztbe egykori edzőjüknek, hisz a német tréner 2008. és 2011. között a nyugat-ázsiai ország válogatottjának kispadján ült.

Jó ideig úgy tűnt azonban, hogy a kazah győzelem végül nem számít, mert Törökország nem tudott gólt szerezni a már továbbjutott és jól játszó Izland ellen. Ráadásul Gökhan Töre kiállítása miatt a 77. perctől emberhátrányban is maradtak. A 89. percben azonban Umut Bulut szabadrúgást harcolt ki az izlandi büntetőterület előterében, Selcuk Inan pedig mintegy húsz méterről a kapuba csavart.

Magyarország eddig egyszer játszott pótselejtezőt, még 1997-ben, ám az gyászos véget ért: Jugoszláviától Budapesten 7-1-re, Belgrádban pedig 5-0-ra kaptunk ki. Érdekes egybeesés, hogy az akkori világbajnokság és a jövő évi Európa-bajnokság helyszíne egyaránt Franciaország...

Hogy a mostani pótselejtezőn ki lesz Magyarország ellenfele, az október 17-én, vasárnap a 12.15 perckor kezdődő sorsoláson derül ki. Az esetleges ellenfelek névsora igen veretes: Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Írország, Szlovénia, Svédország, Norvégia és Dánia kényszerül pótselejtezőre.

A selejtezősorozat csoportkörének végeztével értelemszerűen eldőlt, hogy Portugália, Albánia, Olaszország, Horvátország, Ausztria, Oroszország, Észak-Írország, Anglia, Svájc, Németország, Lengyelország, Spanyolország, Svédország, Belgium, Wales, Izland, Csehország, Törökország és természetesen a házigazda Franciaország biztosan ott lesz az Európa-bajnokságon. A legnagyobb hiányzó az izlandiak, a csehek és a törökök mögött csak negyedik helyen záró Hollandia. Hogy Magyarország is ott lesz a tornán, az a pótselejtezők után derül majd ki,  november közepén.

Elgondolkodhatunk azon, mennyire hiányoznak a Románia elleni hazai meccs pontjai, amikor meg se próbáltunk nyerni vagy az Észak-Írországban a 93. percben elúszó győzelem....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: