2015-05-01 11:00:09• hírek • MTI/AFP/EFE/Hszinhua/Reuters

Öt nap után túlélőkre bukkantak

Átlépte az öt és fél ezret a múlt szombati földrengés halálos áldozatainak száma Nepálban. A mentési munkálatokban részt vevők csütörtökön - öt nappal a katasztrófa után - újabb túlélőkre bukkantak.

A helyi hatóságok közölték, hogy Nepálban a halottak száma csütörtök délutánra 5582-re nőtt, és 11 200 sérültről tudnak. Egy nappal korábban, szerda délben a belügyminisztérium még 5006 halálos áldozatról adott összesítést.
Az ország miniszterelnöke előzőleg azt mondta: félő, hogy akár tízezer ember halálát is okozhatta a 7,9-es erősségű múlt szombati földrengés Nepálban. Összesen több mint százan meghaltak a szomszédos Indiában, Kínában és Bangladesben is. Az ENSZ szerint a katasztrófában 600 ezer ház rongálódott meg vagy dőlt romba, és a következő három hónapban legalább 2 millió ember szorul sátrakra, élelmiszerre, vízre, gyógyszerekre.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közleménye szerint mintegy 1,7 millió gyermek szorul sürgős segítségre Nepálban, a földrengés által legjobban sújtott területeken. Az UNICEF 50 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé annak érdekében, hogy segíteni tudjon a rászoruló gyerekeknek és családjaiknak a járványveszély miatt. A közlemény szerint az öt legsúlyosabban érintett nepáli körzetben az egészségügyi létesítmények több mint 80 százaléka súlyosan megrongálódott.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy veszélyezteti az élelmiszer-ellátást és a mezőgazdaságban dolgozók megélhetését a nepáli földrengés. A FAO szerint közel 8 millió dollár támogatásra lenne szükség a mezőgazdasági termelők veszteségeinek fedezésére, és hogy lehetővé váljon a rizs vetése, ami az ország egyik legalapvetőbb élelmiszere.

Az ENSZ ügynökségei és partnerei 415 millió dollár sürgősségi támogatási kérelemmel fordultak a nemzetközi közösség felé, hogy a legalapvetőbb szükségleteket garantálni lehessen Nepálban.
Csütörtökön egy amerikai mentőcsapatnak Katmanduban sikerült élve kiszabadítania a romok alól egy 15 éves fiút. Az alélt állapotban lévő tinédzsert éljenző tömeg fogadta, amikor hordágyon elvitték. A mentést végző szakemberek egész éjjel a gyermek kiszabadításán fáradoztak.

Néhány órával később egy francia mentőcsapat egy 42 éves, válságos állapotban lévő asszonyra talált Katmanduban egy összedőlt vendégház romjai alatt. Az asszony korábban a hétemeletes szálló konyháján dolgozott. A 15 éves fiú ugyanennek a vendégháznak az alkalmazottja volt. A fiú azt mondta megmentőinek, hogy az épület romjai alatt lévő két barátjával beszélgetett helyi idő szerint hajnali négyig. Őket ezután nagy erőkkel kezdték keresni a mentőszolgálatok.

A mentést csütörtökön a szakadó eső nehezítette. Ramesvor Dandal, a nepáli belügyminiszter katasztrófavédelmi központjának vezetője megjegyezte, a külföldi mentőcsapatok arról tájékoztatták, munkájukat szinte befejezettnek tekintik, mivel kicsi az esély arra, hogy további túlélőket találjanak.

A nepáli turisztikai minisztérium illetékese a francia hírügynökségnek azt mondta: jövő héten újraindulhatnak a hegymászó-expedíciók a Mount Everest nepáli oldalán. "A létrákat két-három napon belül megjavítják, a hegymászások folytatódhatnak, az embereknek nem kell lemondaniuk az expedíciókat" - közölte. Tulszi Gautam arról is beszámolt, hogy már 15 alpinistát azonosítottak abból a 19-ből, akivel a Mount Everest alaptáborában a földrengés okozta lavina végzett szombaton.A Mediafax hírügynökség a román külügyminisztérium közleményére hivatkozva csütörtökön jelentette, hogy az utolsó romániai hegymászót, Török Zsoltot is kimentették helikopterrel a Mount Everest déli oldalán lévő alaptáborából. A hegymászót a Mount Everest oldalában találta a szombati nepáli földrengés, és az általa előidézett lavina. Török Zsolt keddig az egyes táborban tartózkodott, ahonnan helikopterrel szállították le az alaptáborba. Szerdán az alpinista egyik hegymászótársa, Marius Iliescu azt közölte Facebook-oldalán, hogy a lavina Török Zsolt sátrát is elsodorta, teljes felszerelését tönkretette, és csak a rajta lévő ruhái maradtak meg. Úgy tudni, az aradi hegymászó lába is megsérült.

A kínai hatóságok a földcsuszamlás veszélye miatt megkezdték hatezer ember kimenekítését a tibeti Csam városából - jelentette csütörtökön a Hszinhua kínai hírügynökség. A Nepállal határos Tibetben 25-en vesztették életüket és 797-en sérültek meg a földrengés következtében. A katasztrófa miatt mintegy 52 500 embernek kellett elhagynia otthonát, miután 2500 lakás romba dőlt és csaknem 26 ezer megrongálódott. A hatóságok szerint Kína autonóm régiójában 300 ezer érintettje van a természeti csapásnak. A Mount Everest északi, vagyis tibeti (kínai) útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi szezonra teljesen leállították a földrengés miatt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közölte, hogy a földrengést követően az érintett régió kissé megemelkedett és eltolódott dél felé. Német szakértők műholdas adatokon nyugvó számításai szerint Katmandu és környéke jelenleg 1,26 méterrel fekszik magasabban és 1,65 méterrel tolódott délebbre, mint a katasztrófa előtt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: