2009-12-29 14:42:59• hírek • MTI

Öt magyar prefektus lesz

Öt kormánybiztosi (prefektus) és tíz kormánybiztos-helyettesi (alprefektus) tisztséghez jut a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román Demokrata Liberális Párttal (PD-L) kötött kormánykoalíciós megállapodás értelmében.

A Krónika című romániai magyar napilapnak nyilatkozó Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy négy erdélyi és egy Kárpátokon túli megye kormánybiztosi hivatalának (prefektúrájának) az élére kerül magyar tisztségviselő, az érintett megyék nevét azonban egyelőre nem akarják nyilvánosságra hozni.

Romániában a prefektus az a közhivatalnoki státussal rendelkező személy, aki a kormányt képviseli a megyékben, és fő feladata a helyi közigazgatásban a törvényesség felügyelete.

A lap úgy tudja, hogy a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros megye közül kettőt biztosan magyar prefektus fog irányítani, másik két tisztséget Bihar, Hunyad, Szilágy vagy Szatmár kapja meg, arról viszont még nem határoztak, hogy melyik Kárpátokon túli megye kormányhivatalát vezeti majd RMDSZ által javasolt személy.

A Krónika szerint a kormány az új területi képviselőit és helyetteseiket várhatóan az Emil Boc vezette kabinet január 6-i ülésén nevezi ki. A "befutó" megyékkel kapcsolatos titkolózás oka - a lap szerint - az, hogy a PDL központi és területi vezetői között szép számban akadnak olyanok, akik hevesen ellenzik a székelyföldi prefektusi posztoknak az RMDSZ által javasolt személyekkel való betöltését.

A PD-L és az RMDSZ decemberben kötött kormánykoalíciós megállapodást a romániai elnökválasztás második fordulóját követően, amelynek nyomán Traian Basescut választották újra az ország első emberévé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: