2012-07-02 16:18:18• hírek • Kocsis Zoltán

Öt községben csak ezen a héten alakul meg a tanács

Pléth Imre, Krasznabéltek polgármestere
Pléth Imre, Krasznabéltek polgármestere

Noha a törvény szerint június 30-ig, azaz szombatig minden egyes tanácsnak meg kellett volna alakulnia a június 10-i helyhatósági választások után, Románia nem lenne Románia, ha nem lennének csúszások. Nem kevesebb, mint öt Szatmár megyei községben csak ezen a héten alakul meg a tanács, ezek közül háromban jelentős szerepet tölt be a magyarság is: Krasznabélteken, Szatmárudvariban és Mikolában.

Krasznabélteken június 26-án, kedden kellett volna megalakulnia a tanácsnak és ekkor kellett volna letennie hivatali esküjét az új polgármester, Bartók János is. Minderre azonban nem került sor. Pléth Imre leköszönő polgármester a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, a községi tanácsban öt helyet megszerző USL egyszerűen nem hajlandó leülni tárgyalni az ugyanannyi helyet megszerző RMDSZ-el. Pléth, aki tanácsosként folytatja pályafutását, felháborítónak nevezte, hogy az Szociál-Liberális Szövetség a megyeszékhelyről származó felbujtás következtében folyamatosan azt hangoztatja, hogy nincs szüksége az RMDSZ-re - pedig a tanács fennmaradó részét két Német Demokrata Fórumot és egy Dan Diaconescu Néppártot képviselő tag alkotja.

„Az RMDSZ az eddigi alpolgármestert, Czibere Zoltánt támogatja, de ők USL-és alpolgármester kinevezéséről sem hajlandóak tárgyalni. Nem lehet velük együttműködni. Ilyen körülmények között én közalkalmazottként sem akarok együtt dolgozni velük. Találok én magamnak más munkahelyet", jelentette ki Pléth.

Ennél is bonyolultabb és abszurdabb a helyzet Szatmárudvariban. Pop Dumitru megőrizte polgármesteri székét, az USL pedig 8 helyet szerzett a 15 tagú tanácsban. Rajtuk kívül a PDL öt, az RMDSZ pedig két tanácsossal rendelkezik. Pop párttársát, az eddigi alpolgármestert szeretné megőrizni ebben a tisztségében, csakhogy közben saját tábora megfogyatkozott: a liberális Sarca Ioan átállt a PDL-RMDSZ csoportba. Ezzel ő lett a többségbe került ellenzéki csoport alpolgármester-jelöltje. Pop pedig mindent megtett, hogy időt nyerjen.

„A prefektusi tájékoztatóban az szerepelt,, hogy június 29-én, pénteken délben lesz az alakuló tanácsülés. Csütörtök délután aztán sms-ben értesítettek minket, hogy elhalasztják délután 17 órára. Ekkor bementem a polgármesteri hivatalba, hogy megnézzem az új értesítőt - ám furcsa módon mindkettőnek ugyanaz volt az iktatószáma", mesélte a Szatmár.ro-nak Kovács József, az RMDSZ helyi szervezetének elnöke. „Pénteken meg is jelentünk mindannyian délben, még a prefektúra képviselője is ott volt. Látva, hogy mi elmentünk, közölték velünk, hogy az alakuló gyűlés délután 17.00-kor kezdődik. Ekkor viszont már az USL-sek nem voltak ott, ezzel pedig nem volt meg a szükséges kvórum, így a tanácsot elhalasztották. Ezt maga Eugeniu Avram prefektus is konstatálhatta, mert ő is ott volt", folytatta Kovács.

Mikolában ezzel szemben hétköznapibb okok miatt nem alakult meg a tanács június 25-én, hétfőn: amint azt Dobos István polgármester elmondta, különböző okok miatt csak nyolc tanácsos tudott megjelenni, azaz eggyel kevesebb, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy határozatképes legyen a tanács. A mikolai tanácsot hét RMDSZ-es, három USL-és, két PDL-és és az ukrán kisebbség egy képviselője alkotja.

A Prefektúra hétfői tájékoztatása szerint Mikolában, Krasznabélteken és Krasznaterebesen július 3-án, kedden, Szatmárudvariban és Kányaházán pedig július 5-én, csütörtökön kerül sor az alakuló tanácsülésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: