2019-09-06 10:02:16• hírek • Kocsis Zoltán

Öt hét nyári szórakozás a BuKi házban

Huszonhét program – ezzel az elképesztő kínálattal várta öt héten keresztül Kökényesd és Csedreg gyerekeit az utóbbi településen működő BuKi ház. És nem csak azt a negyedszáz gyerkőcöt, akikkel tanév közben minden nap foglalkoznak, hanem a község valamennyi apróságát.

„A nyári akciónk célja elsősorban a hátrányos helyzetű roma gyerekek integrálása volt”, fogalmaz Marcu Gréta, a Csedregben mintegy évtizede működő BuKi ház vezetője.

A számtalan programot – csak a könnyebb áttekinthetőség érdekében – nagyjából négy csoportra oszthatjuk. Az egyik nagy kategória a kézművesség, a gyerekek megismerkedtek többek között az üvegfestéssel, a papírsárkány elkészítésével, a gyöngyfűzéssel, de készítettek ajándéktárgyakat is. Szintén nagyon fontos szerepet töltött be a testmozgás, a résztvevők fociztak, bringáztak, birkóztak, zumbáztak és túráztak. A harmadik tevékenységi csoportba a mesékkel, mesejátékokkal kapcsolatos programokat sorolhatjuk, ezen kívül pedig a szervezők óriási hangsúlyt fektettek arra is, hogy az életre is neveljék a gyerekeket, akik süthettek, tésztát készíthettek, megismerkedhettek a méhészet és a manikűr alapjaival is.

Az programsorozat zárásaként pedig az Eagle Bikers motoros klub tagjai tették fel a pontot az i-re azzal, hogy meglátogatták a BuKi házat, beszélgettek, játszottak, meséltek, botkenyeret sütöttek a gyerekeknek, akik számára a legnagyobb élményt minden bizonnyal az jelentette, hogy motorozhattak a „sasok” bivalyerős járgányain.

 

 

A BuKi házat egy németországi civilekből álló alapítvány működteti. Tanév közben 25 gyereknek nyújtanak segítséget: reggelit, ebédet biztosítanak számukra, a három pedagógus segít a házi feladatok megoldásában, a tanulásban. Ellátják őket a szükséges tanügyi felszerelésekkel, de higiéniára is nevelik őket, a közlekedési szabályokat is igyekszenek megtanítani a gyerekeknek, magyarázza Marcu Gréta.

 

 

A szociális intézmény tevékenységeinek és fenntartásának költségeihez nagyba hozzájárul a Kökényesdi Polgármesteri Hivatal, de jótékonysági események szervezésével a BuKi ház vezetői. Tavaly télen például a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont is karácsonyi vásárt szervezett a BuKi ház támogatására. Végső soron a csedregi és a kökényesdi hátrányos helyzetű támogatására.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: