2019-03-24 10:57:35• hírek • Szatmár.ro

Öt helyen égett a növényzet: a szárazság a lánglovagokat is próbára teszi

Pár napos időszak alatt öt helyen oltották a lángra kapott növényzetet a Szatmár megyei Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) emberei.

Halmi környékén égett a növényzet, köszönhetően az elmúlt hetekben tartó szárazságnak. A turci tűzoltók a halmi önkéntes lánglovagokkal együtt siettek a helyszínre. Sikerrel eloltották a tüzet.

 

25 hektáros terület égett, s az erős szél sem könnyítette meg a helyzetet, mert az erdő felé hajtotta a lángokat.

 

Szombaton még négy helyről riasztották a katasztrófavédelmet: Rózsapallaghegyen, Ráksán, Kisszokondon és Szatmárzsadányban lángolt a mező.

 

 

Nem ritka látvány a tavasz beköszöntével, hogy a földművelők égetéssel takarítják le az általuk használt területekről az elszáradt növényzetet. Azonban keveseknek jut eszébe, hogy egy szempillantásnyi figyelmetlenség mekkora pusztítást okozhat.

 

A 579/2008-as számú kormányrendelet kimondja: „A hosszas kánikula és szárazság idején tilos a tarló, a száraz növényzet és a növényi hulladék égetése”, azonban a prefektusi hivatal vagy a helyi polgármesterek önhatalmúlag is dönthetnek úgy, hogy ideiglenesen betiltják az égetés útján végzett takarítást. Ezt természetesen idejében a lakosság tudtára kell adni.
 

De nem csak az önkormányzatokat illeti meg ez a kötelezettség, ugyanis az 195/2008-as számú rendelet azt iktatja törvénybe, hogy mindazon jogi és magánszemélyek, akik e módszer által szeretnék letakarítani az általuk használt területet, előtte kötelesek engedélyt kérni a helyi szervektől.

 

Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 2500 és 5000 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Az engedély nélkül való tarló vagy száraz növényzet égetéséért pedig újfent 2500 lejes büntetést akaszthatnak nyakunkba.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: