2010-02-09 09:04:18• hírek • Szatmár.ro

A maradó fogak érkezése

A kezdetben nem is látható tejfogak már a magzati élet során fejlődni kezdenek, és állapotuk nagyban befolyásolja a későbbi, maradó fogak milyenségét is. Dr. Telegdy József fogorvos múlthéten a gyerekek fogazatának fejlődéséről tájékoztatott, ezúttal pedig a fogváltás folyamatát ismerteti.

Ha a gyerekek fogváltása jön szóba sokan csak a tejfogak lecserélődésére gondolnak, holott ilyenkor az egész tejfogazat (20 darab fogacska) nagyobb számú maradó fogazattal való felváltása megy végbe. Gyermekkorban a koponya méretnek megfelelő nagyságú és számú foga van mindenkinek, ez cserélődik ki a koponya növekedésével egy időben nagyobb számú és méretű fogakra.

A maradó fogak száma 32, vagyis tizenkettővel több a tejfogaknál. A maradó fogak előtörésének időpontja a gyerekeknél még nagyobb eltérést mutat, mint a tejfogaké. Ez az eltérés 3 éven belül nem kóros, éppen emiatt ijedségre nem lehet ok, ha a gyermek valakihez képest előbb vagy később váltja a fogait. Megfigyelhető, hogy akinél az első tejfogak később jelentkeznek, ott a fogváltás is később zajlik. A kislányok rendszerint 3-6 hónappal előbb kezdik a fogváltást, mint a fiúk.

A maradó fogak érkezése

Általában a kis első osztályosok mosolyognak fogatlanul, ugyanis az első maradó fogak az úgynevezett "hatosok" (4 darab) a tejfogsor végén kb. 6 éves kor körül jelennek meg. Mivel ezek előtörését nem előzte meg fogkiesés a szülők ezt legtöbbször észre sem veszik, vagy gyakran ezt is tejfognak vélik és sem ápolására, sem kezeltetésére nem fordítanak elég gondot. Ezek az első maradó őrlőfogak nagyon fontosak: ezek köré épül a fogív többi része, ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt, emiatt életünk végéig működésben kellene maradniuk.

A szülők számára is látható fogváltás az alsó majd a felső metszőkkel folytatódik. Általában 8 éves korig mind a nyolc metszőfog előbújik.

Kilenc éves kor után, körülbelül 11 éves korig a kisőrlők és a szemfogak (összesen 8+4) jelennek meg. Ezzel tulajdonképpen a fogváltás be is fejeződik, hiszen a többi 8 nagyőrlő (4db hetes és 4 db nyolcas, azaz bölcsességfog) előbújását nem előzi meg fogkiesés. A hetesek körülbelül 14 éves korban törnek elő, míg a bölcsességfogak ha semmi nem áll az útjukba, akkor 17-22 éves korban várhatók. Gyakori, hogy fekvő helyzetben "találjuk" őket, vagy helyük sincs előtörni, vagy az alsó állcsont felhágó részében annyira hátul vannak, hogy nem tudnak előbújni.



A fogváltás folyamata


A fogváltás lehetséges problémái - amikor már orvosi beavatkozás szükséges

A tejfog kiesése nem jár fájdalommal (vagy csak minimálissal), és alig-alig vérzik. Sok esetben a gyermekek saját maguknak is el tudják távolítani, gyakran előfordul, hogy étkezés alkalmával esik ki. A tejfog elvesztésével egy időben, vagy kevéssel utána a feszes íny alól kibújik a maradó fog éle, vagy csücske.

Ritkán előfordul, hogy a kemény ínyen, ahol a fog várható, kékes sötét folt látható. Ez egy kicsi bevérzés, amit a várható fog okoz. Amennyiben nem jár lázzal, vagy vörös, fájdalmas duzzanattal, akkor magától megoldódik a fog előtörésével.

Megtörténhet, hogy az őrlőfogak - elsősorban bölcsességfogak- felületének egy részét előtörés közben még íny takarja. Ilyenkor erős rágással, dörzsöléssel elő lehet segíteni az íny visszahúzódását. Ennek ellenére előfordul, hogy a fog és a fogíny között tasak képződik, amiben pang a nyál és az ételmaradék. Mivel nem jól tisztítható, befertőződhet, megduzzadhat, ráharapásra erősen fájdalmassá válhat. Ennek ellátása fogorvosi beavatkozást igényel.

Fogváltásnál előfordulhat, hogy a maradó fog nem tudja elfoglalni a helyét, a fogíven kívül vagy belül tör elő, mert a tejfog még nem esett ki, vagy - mert túl korán kihúzták. Ezeket a problémákat leggyakrabban helyhiány okozza. Ha még van elegendő hely, akkor a tejfog eltávolításával a maradó fogak szépen a helyükre állíthatók. Feltétlenül fogorvos feladata eldönteni, kell-e fogszabályozó kezelés.

Mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost, ha a kiesett tejfog után fél-egy éven belül nem jelenik meg a maradó fog. Akadály lehet egy vagy több számfeletti fog, de az is előfordul, hogy nincs meg a megfelelő számú fogcsíra. Egy egyszerű röntgenvizsgálattal az ok könnyen megállapítható. Fogazati rendellenességre kell gondolni akkor is, ha a tejfog túl sokáig a helyén marad, nem cserélődik le maradó foggal.

A fogak előtörésekor fokozott nyálképződés jelentkezik. A nyálcsorgás miatt a szájzugban a bőr felázik, ami befertőződhet és emiatt szájzug gyulladás alakulhat ki, ilyen esetekben is konzultálni kell a fogorvossal.

Ha bővebb tájékoztatásra lenne szüksége, készséggel áll az Ön rendelkezésére Dr. Telegdy József fogorvos. Rendelője Szatmárnémetiben a Piata Pacii 1/16 szám alatt található. Érdeklődhet a helyszínen hétfőtől péntekig 9-12, illetve 14-17 óráig, vagy hívhatja a 0770-466.365-ös, a 0361-804.303-as, illetve a 0745-613.949-es telefonszámok egyikét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: