2020-02-10 14:47:14• hírek • Bede Emőke

Öt évtizede nem született ennyire kevés gyerek Romániában

Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikipedia.org

Ötvenhárom nem volt példa arra, hogy ennyire kevés gyermek szülessen Romániában: 2019-ben mindösszesen 188 189 újszülött látta meg a napvilágot, mely még a 2018-as adatokhoz képest is 18 ezres visszaesést jelent, 2009-hez hasonlítva pedig több mint 34 ezerrel csökkent az újszülött gyermekek száma.

Ezen adatok egyébként megerősítik azt a statisztikai előrejelzést, melyről korábban a Szatmár.ro is beszámolt. Az INS prognózisának megalkotásában a szakemberek a RUP - Rural Urban Projections nevű, Egyesült Államok Népszámlálási Irodája által megalkotott programmal dolgoztak, melybe hat fő tényezőt kellett betáplálni, hogy az eredményeket megkaphassák. Olyan faktorokra kell itt gondolunk, mint a 2014-es évben mért lakosság száma, a várható élettartam, az elhalálozási ráta, a belső és külső migráció.


A program ezek és más tényezők figyelembe vételével azt jósolta meg, hogy 2060-ra a Szatmár megyei gyerekek és fiatalok, a 0-23 éves korosztály létszáma 44 százalékkal fog visszaesni. Míg 2015-ben 92 640 olyan személyt tartottak számon, aki a fenti korcsoportba sorolható be, az előrejelzések szerint 2030-ra már csak 78 326-an lesznek majd. Bár ez is komoly visszaesésnek tekintő, az INS szerint 2060-ban mindösszesen 52 383 gyerek és fiatal fog Szatmár megyében élni. Az előrejelzés 44 százalékkal kevesebbre teszi a várható számokat, viszont jó tudni azt is, hogy a program egy optimista prognózist is készített. Eszerint csak 17,7 százalékkal fog csökkeni az említett korcsoport népessége.


Az elemzés azonban nem lenne teljes, ha az INS nem kínálna magyarázatot az előrevetített jelenségekre. Mint írják  ezek az eredmények az ország teljes lakosságát érintő népességcsökkenéssel kéz a kézben járnak, a gyerekek számának előrevetített csökkenése normálisnak tekinthető. Az INS ezt a 1989-es rendszerváltás után elterjedt, 1-2 gyerekes családmodellel és a megújult oktatási rendszerrel, a megváltozott szociális és gazdasági igényekkel magyarázza. Magyarán szólva egyre többen fognak külföldön munkát vállalni, és könnyen elképzelhető az is, hogy a nyugati országokban fognak letelepedni. Azon kevesek pedig, akik itthon maradnak, 1-2 gyereknél nem fognak többet vállalni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: