2007-10-20 17:32:16• hírek • Szatmar.ro

Asztmát okozhatnak a légfrissítők

legf50 %-kal növelik az asztma kialakulásának valószínűségét a takarítóspray-k és az aeroszolos légfrissítők.

Ötven százalékkal növeli az asztma kialakulásának valószínűségét a takarítóspray-k és az aeroszolos légfrissítők gyakori használata - állapították meg egy vizsgálatban, amely Európa tíz országára terjedt ki. Még a heti egyszeri használat is növeli a kockázatot - tudatta a Daily Mail híre alapján az Inforadio.

A kutatók 3.500 embertől gyűjtöttek információkat, feljegyezték, ki küzd asztmával vagy enyhébb légszomjjal, majd kilenc év múlva ismét felvették az adatokat. Mindkét esetben rákérdeztek a takarítószerek használatának gyakoriságára is.

Az asztma kialakulásának esélye együtt nőtt a takarítás, valamint a tisztító spray-k használatának gyakoriságával. A kockázat 30-50 százalékkal történő emelkedése még azoknál is megfigyelhető volt, akik csak hetente egyszer vettek a kezükbe aeroszolos tisztítószert.

A szakemberek tapasztalatai szerint különösen a légfrissítők, a bútorápoló és üvegtisztító spray-k negatív hatása erőteljes.
A kutatást vezető Jan-Paul Zock elmondta: az említett szerek gyakori használata a felnőttkori asztma kialakulásának egyik fontos oka lehet.Az összes eset akár 15 százalékáért ezek a szerek tehetők felelőssé, vagyis hét felnőttkori asztmás közül egynél a spray-k hatására alakulhatott ki a betegség - tette hozzá a barcelonai környezeti járványügyi kutatóközpont munkatársa.

A szakember szerint egyelőre nem világos, hogyan járulnak hosszá a tisztítószerek az asztma kialakulásához, de valószínűleg gyulladást okoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: