2015-04-08 15:51:34• hírek • MTI

Öt éve történt a szmolenszki légikatasztrófa

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski

Öt éve történt a második világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája, a szmolenszki légikatasztrófa, mely megtizedelte az ország elitjét, megbénította védelmi képességeit, és tisztázatlan körülményei miatt máig belpolitikai és társadalmi viszályok forrása.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett, leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczynski államfővel és hitvesével, magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőkkel, neves közéleti személyiségekkel, akik a Katynban (Katiny) 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több ezer lengyel tiszt emlékére rendezett 70. évfordulós gyászünnepségre tartottak. A küldöttség és a gép teljes személyzete - összesen 96 ember - életét vesztette.

A lengyel társadalomban a katasztrófa sokkot okozott, és erős nemzeti összefogást váltott ki. Ezt azonban rövidesen a korábbi belpolitikai választóvonalak mentén húzódó viták váltották fel. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt a szerencsétlenség következetes vizsgálatát és az áldozatok emlékének megőrzését, a kormányzó Polgári Platform (PO) inkább a rendezett lengyel-orosz kapcsolatokat állította előtérbe. A PiS jelöltjeként megválasztott Lech Kaczynski megüresedett posztjára kiírt elnökválasztást a PO jelöltje, Bronislaw Komorowski nyerte meg.

A légikatasztrófa okai máig tisztázatlanok, az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eltérő részeredményekre jutottak.

Az áldozatok földi maradványait Oroszországban végzett azonosításuk után hazaszállították, a koporsók felnyitása tilos volt. Mint utóbb kiderült, 14 áldozatot, köztük Anna Walentinowiczot, a Szolidaritás mozgalom egyik legendás alapítóját, tévesen azonosították. Erre a hozzátartozók nyomására utólag elvégzett azonosítások során derült fény.

A lengyel hatóságok a gép roncsához csak ideiglenesen, a fekete dobozok anyagához pedig másolatban tudtak hozzáférni. A lengyel külügyminisztérium idén februárban a gép roncsának visszaadását diplomáciai jegyzékben követelte, amelyre az orosz fél még nem adott választ. A roncs Lengyelországba szállítását az Európai Parlament márciusban elfogadott állásfoglalása is sürgette, amelyet Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásával kapcsolatban fogalmazott meg.

A katasztrófa után a lengyel kormány - annak ellenére, hogy a 36. különleges ezred TU-154M katonai gépének fedélzetén állami küldöttség utazott - beleegyezett abba, hogy a járat jellegét visszamenőleg átminősítsék, és a nyomozás a polgári járatokra vonatkozó chicagói egyezmény alapján folytatódjon. Ennek értelmében a döntő vizsgálatot az a fél végzi, amelynek területén a baleset megtörtént. A PiS több alkalommal eredménytelenül sürgette független nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását.

A fő vizsgálatot az Oroszországi Föderáció Államközi Légügyi Bizottsága (MAK) végezte. Ennek 2011 januárjában közzétett, a katasztrófa okait összegző zárójelentése a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget. Az oroszországi bűnügyi vizsgálat jelenleg is folyik, ezt az orosz szövetségi nyomozó bizottság folytatja.

Lengyelország - a MAK által átadott jegyzőkönyvek, vizsgálati minták alapján - saját nyomozást is végzett. A Jerzy Miller volt belügyminiszter vezette bizottság 2011 augusztusában nyilvánosságra hozott jelentése szerint a repülőgép parancsnoka a minimális leszállási magasság alá vitte a gépet, nem alkalmazkodva az időjárási helyzethez. A gép ennek következtében nyírfának ütközött és lezuhant. A Miller-jelentés az orosz légiirányítók hibáira is rámutatott, a lengyel katonai ügyészség pedig idén márciusban azt a gyanút fogalmazta meg, hogy az orosz légiirányítók is hozzájárultak a katasztrófához. Az orosz szövetségi nyomozó bizottság nyilatkozatában azonnal elutasította a vádat, a légiirányítók büntetőjogi felelősségre vonása ezért nem valószínű.

Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter egy április eleji rádióinterjúban egyetértett azzal a megállapítással, hogy "naiv dolog" volt az orosz hatóságokra bízni a szerencsétlenség vizsgálatát.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió kedden kiszivárogtatta a lengyel katonai ügyészség egyes nyomozati anyagait, azt sugallván, hogy a lengyel légierő parancsnoka nyomást gyakorolt a pilótákra a leszállás végett. Az ügyészség reagálásában pontatlannak minősítette a közlést.

Jürgen Roth német oknyomozó újságíró a német hírszerző szolgálat (BND) egy állítólagos dokumentumát tette közzé, amely szerint az orosz állambiztonság (FSZB) által szervezett robbantás okozta a katasztrófát. A BND reagálásában közölte, hogy nem tud az idézett jelentésről.

Míg a tragédia erősen kihatott a lengyel belpolitikai életre, a lengyel-orosz kapcsolatokra alig volt hatással. A kormányzó PO a szerencsétlenség előtt a "resetre" (újraindítás) törekedett a lengyel-orosz kapcsolatokban, és bírálta az előző, PiS vezette kormány erősen nemzeti irányultságú Oroszország-politikáját. A "reset" politikáját 2010 decemberében megerősítette Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök varsói látogatása. Az orosz-lengyel kapcsolatok csak az ukrán válság elmélyülése során váltak hűvösebbé.

Az idei májusi elnökválasztást megelőző kampánynak a katasztrófa egyelőre nem a legfontosabb témája. Egy április eleji felmérés szerint az ügy mindenekelőtt a PiS támogatóinak fontos, a választók többsége azonban más - főként biztonságpolitikai - témákat helyez előtérbe. Ezért a PO-nak - amely a hivatalban lévő Komorowski újraválasztását támogatja - nem érdeke az ügy felelevenítése, Andrzej Duda, a PiS államfőjelöltje pedig az ügy hangoztatásával nem nyerne meg új szavazókat. Nem kizárt, hogy az évforduló rendezvényei és a várható demonstrációk e tekintetben változást hozhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: