2006-01-03 12:02:13• hírek • Szatmár.ro

Öt éve hunyt el a Király

223545.jpgA király haláláról a művész két testvérével, Árpyval és Öcsivel beszélgettünk.

arpy_0102_f.jpgÖt éve halt meg Zámbó Jimmy. A zenész a hivatalos verzió szerint fegyverbalesetben vesztette életét nagy űrt hagyva maga után a hazai popéletben. Népszerűsége halála után sem csökkent, albumai hosszú időn át vezették az eladási listákat. A király haláláról a művész két testvérével, Árpyval és Öcsivel beszélgettünk.

A borzalom éjszakája

Zámbó Árpy 2001. január másodikája hajnalán valamilyen okból képtelen volt elaludni. Lefekvéskor kikapcsolta mobiltelefonját, hogy végre egy jót pihenhessen, de egész éjjel csak forgolódott. Kettő körül kiment a konyhába meginni egy üdítőt, majd visszatért az ágyba. Álom sehogyan sem jött a szemére, és nagyon rosszul érezte magát. Szorongott. Hajnalai hatkor főzött egy kávét, s mivel már biztos volt benne, hogy nem fog újra lefeküdni, bekapcsolta telefonját. Addigra számtalan sms-t kapott és 27 nem fogadott hívása volt.

arpy_0102_2.jpg- Éppen nálam aludt Seba, Jimmy fia. Egy barátom felhívott, és elmondta: a rádióban arról beszélnek, hogy Jimmyt kórházba szállították. Képtelen voltam akkor elhinni. Szóltam a kisfiúnak, "gyere Seba, apucikához kell mennünk a kórházba". Autóba ültünk, és száguldásba kezdtünk. Át a piroson, a megengedett sebesség felett - emlékszik vissza Árpy a tragikus hajnalra.

Mire Árpy a kórházba megérkezett, már ott voltak testvérei és néhány közismert művész is.

- Soha nem fogom elfelejteni. A zenész Lui jött le a lépcsőn, és mikor rám nézett, csak megcsóválta a fejét. Arckifejezéséből már tudtam, hogy Jimmy meghalt. A legnagyobb ellenségemnek nem kívánom azt az érzést, amit akkor át kellett élnem. Mi négyen, a Zámbó fivérek nagyon összetartóak voltunk. Gyerekként mindent együtt csináltunk. Csak együtt mentünk a térre, közösen buliztunk. Marietta, a nővérem lány volt, ezért egy kicsit kimaradt a bandából. De őt is nagyon szerettük. Bármit megtettünk volna egymásért - mondja Árpy.

arpy_0102_1.jpgA testvérek álltak a kórház folyosóján. Tudták, a média képviselői és a rajongók már az épület előtt várnak. A műtőből végül kilépett az orvos és bejelentette, Zámbó Jimmy sérülései az élettel összeegyeztethetetlennek bizonyultak.

Aztán a rádió is bemondta a halálhírt. Kezdetben még öngyilkosságról beszéltek, de a rendőrségi vizsgálat ezt nem erősítette meg. Fél órával később megjelentek az első virágcsokrok Jimmy csepeli háza előtt. Estére már virágtenger és ezernyi mécses borította a járdát. A híradók élőben tudósítottak a helyszínről.

Másoknak csak egy zenész?

- Ami másoknak csak egy hír volt, az nekünk a legnagyobb borzalom. Aki másoknak csak egy zenész, vagy akár a legnagyobb zenész volt, ő nekem a legkedvesebb testvéremet jelentette. Ezt sokan nem értették meg. Jimmy halála a család számára nem valami szenzációt jelentett, hanem egy felfoghatatlan kínt. Mivel én hasonlítok a legjobban Jimmyre, engem találtak meg a legtöbben. Idegenek faggatóztak úton-útfélen. Ez még ma is megesik.

A temetést január 20-ra, Jimmy születésnapjára időzítették. Az akkor még magukat a király barátjaként emlegető zenészek mára teljesen eltűntek.

A művész tiszteletére az egyik Zámbó testvér Köztársaság téri szórakozóhelyét emlékhellyé alakították át. Öcsi, a Klub tulajdonosa veszi át a szót Árpytól.

arpy_0102_3.jpg- Kiállítjuk Jimmy legkedvesebb holmijait, és kedvenc italait szolgáljuk fel. Az alsó szint bejáratánál egy trónus őrzi a királyi koronát. Rendszeresen cseréljük a vázában a virágot is. Ebben senki sem támogat bennünket, mindent saját erőnkből fedezünk - mondja a férfi, aki szerint nem igazi barát az, aki csak addig verte a mellét, amíg ez médiaszerepléssel járt. Az elején naponta érkeztek a tévéstábok, s szinte óránként az újságírók. Ezért a sztárok is szívesen mutatkoztak a szórakozóhelyen. Minden zenész Jimmyről akart beszélni, a zsurnaliszták pedig róla kérdezni. A média érdeklődése az idő múlásával alábbhagyott. Ezt a testvérek nem bánják. Az állítólagos barátokat hiányolják.

- Tudnék mondani neveket, de semmi értelme nem lenne. Mindenkiről megvan a véleményem. Egy ember halálán nyerészkedni nem ízléses. Én tényleg méltón szeretném ápolni a testvérem emlékét - magyarázza Öcsi.

- Ez a hely egy csoda. A világon nincs ehhez fogható. Jönnek az emberek és feltöltődnek. Volt, aki összeesett, amikor meglátta az egyik Jimmy-festményt. A klub minden négyzetcentimétere Jimmyről szól. Itt a kövek is élnek! Még a székek is megvannak, melyekre ő számtalanszor felült. Amikor még nem tudhattuk, hogy a szórakozóhely egyszer az ő nevét fogja viselni.

arpy_0102_4.jpgA temetés után eltelt néhány hónap, majd Árpy is énekelni kezdett. Neve végét Jimmy tiszteletére változtatta meg Árpiról Árpyra. Azóta is énekel, népszerűsége töretlen. Ugyanakkor nyomatékosan kijelenti: soha senki sem érhet Jimmy közelébe, senki más nem rendelkezhet olyan hangi adottságokkal, mint ő.

Árpy ma este is fellép a Zámbó Jimmy emlékkoncerten. Délután egykor a csepeli temetőben nyolc görög katolikus pap tartja a szentmisét Jimmy sírjánál. Stop.hu

KK

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: