2008-02-13 23:39:02• hírek • Szatmar.ro

Öt év után megvásárohatók az ANL-lakások

 A lakások árából befolyt összeget a fiataloknak épített bérlakások finanszírozására szánják.

Szerdai ülésén a kormány a kormány jóváhagyta  az Országos Lakásügynökség (ANL) működését  szabályozó törvény alkalmazási normájának módosítását, melynek értelmében a fiatalok megvásárolhatják azokat a lakásokat, melyekben jelenleg bérlőként laknak, amennyiben  megfelelnek a törvénybe foglalt követelményeknek.

Borbély László fejlesztési miniszter a kormányülést követően kifejtette: mivel a lakások építését az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától felvett kölcsönből finanszírozta a minisztérium, szükséges volt kikérni az ETFB jóváhagyását is. A bank a következő feltételek teljesüléséhez kötötte beleegyezését:

A lakások árából befolyt összegek olyan pénzalapot képeznek, melyek csak a fiataloknak épített bérlakások finanszírozására használhatók fel. A megvásárolt lakás öt évig nem adható el.

Csak azok a családok vásárolhatják meg a bérelt ingatlant, akiknél az egy családtagra eső átlagfizetés értéke nem haladja meg az országos bruttó álagfizetés kétszeresét.

A miniszter hozzátette, hogy a  fiatal bérlők, aki meg akarják vásárolni  az általuk bérelt lakást, a következő feltételeknek kell eleget tegyenek: az adásvételi szerződés aláírásakor rendelkezniük kell a lakás teljes vételárával; ők, illetve családtagjaik nem birtokolhatnak másik lakást vagy hétvégi házat; az adásvételtől számított öt évig nem adhatják el a megvásárolt ingatlant, illetve a tulajdonos vagy családtagjai csak egyszer vehetik igénybe a kedvezményt.

A lakások árát a helyi önkormányzatok szabják meg, figyelembe véve egy független szakértői értékbecslést is. A tanügyben, illetve egészségügyben dolgozó fiatalok részére épített bérlakások nem vásárolhatók meg, ezek ugyanis szolgálati lakás státussal rendelkeznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: