2018-11-06 13:23:15• hírek • Nagy Tímea

Öt év alatt 2,2 millió eurónyi bírságot zsebelt be a Versenyhivatal

Hétfő este Szatmárnémetibe érkezett a Versenyhivatal küldöttsége. Kedden és szerdán konferencia értekezletet tartanak a megyei- és a városvezetőséggel, valamint a helyi magánszektor legfontosabb tagjaival is.

A Versenyhivatal hét főt számláló tanácsából hárman látogattak el a városunkba, a tájékoztatón személyesen Gyerkó László és Cosmin Belacurencu jelent meg. Gyerkó László a Versenyhivatal munkáját ismertette részletesebben bemutatójában. Kiemelte, a hivatal és a tanács munkája nem csak a vizsgálódás és a büntetés. Ettől sokkal többre hivatottak, de az emberek nagy része sem a köz-, sem a magánszférában nem tudja, pontosan mivel is foglalkoznak ők – sőt, arról főképp nem tudnak, hogy milyen ügyekben fordulhatnak segítségért a Versenyhivatal munkatársaihoz.
 

A Versenyhivatal felvilágosító tevékenysége kiemelkedően lényeges a tevékenységi körök közül. Felkérhetőek olyan átvilágítások elvégzésére, melyek során nagy beruházási projekteket azzal a szándékkal vizsgálnak át, hogy a hiányosságokra és a javítási lehetőségekre mutassanak rá, illetve megoldási javaslatokkal álljanak elő. Az EU-s pályázatok benyújtásakor is igényelhető a Romániai Versenyhivatal szakértői segítsége, csakúgy mint a közintézmények által kiírt licitek megpályázása esetében.
 

Cosmin Belacurencu versenyhivatali tagtól megtudhattuk, hogy jelenleg 46 vizsgálat folyik nemzeti szinten, melyekk közül a legérdekesebbek talán a tojás árának emelkedésével kapcsolatos átvilágítások, az iskolatejet biztosító vállalkozások árszabásának a felülvizsgálata, valamint a Kolozs megyei és a kolozsvári útépítéssel kapcsolatos projektek tüzetes áttekintése. Egy-egy ilyen mélyreható vizsgálat akár hónapokis, sőt évekig is eltarthat, a céljuk pedig a fejlesztés, a problémás területek rendbetétele, a büntetést csak szélsőséges esetekben alkalmazzák.
 

Hozzá kell tenni, hogy Szatmár megyében 2,2 millió eurós büntetést zsebelhettek be 2012  és 2017 között azoktól a cégektől, akik a szabályokra fittyet hányva kereskedtek elektronikai eszközökkel, bojlerekkel, festékekkel vagy akár épp felnikkel. A Versenyhivatal képviselőinek elmondása alapján ez azonban nem is számít olyan óriási összegnek, és úgy tűnik, a megbírságol cégek tanultak is az előzőekben elkövetett hibákból, hiszen újabb szabálysértést nem regisztráltak esetükben.
 

A Versenyhivatal jelenleg egy komplex online rendszer kiépítésével is foglalkozik, mely nemzeti szinten követi a fogyasztói árak változását. Mit is jelent ez? Belacurencu elmondta, hogy Bukarestben jelenleg 64 termék fogyasztói árainak változását figyelik és mérik, ez az átlagos fogyasztói kosár – a minden napi élethez szükséges termékeket tartalmazza, melyeket egy átlagos élelmiszerboltban is megvehetünk. Ez a felmérés mutatja meg azt, hogy egy bizonyos időpontban hogyan alakulnak az árak a felmérésben szereplő kereskedelmi egységekben, szupermarkettől a sarki vegyesboltig.
 

Ezt a rendszert, felmérést az egész ország területére, minden településre kiterjesztenék, és internetes felületen elérhetővé is tennék az adatokat a végfelhasználók számára. Ezzel egy időben az üzemanyag árakat is felvezetnék a rendszerbe, hogy szemmel tarthatóak legyenek az egyes töltőállomások árai is. Mit jelent ez a lakosság számára? Azt, hogy pontosan nyomonkövethető lesz azoknak az élelmiszereknek az ára, és az árváltozása, és a boltok árai között különbség is. Az üzemanyagot tekintve pedig, milyen jó is lesz, amikor pontosan tudjuk, hol éri meg a legjobban tankolni! Görögországban már jól funkcionál egy ehhez hasonló rendszer: a működése tartós 10%-os árcsökkenést eredménzett az élelmiszerek és az üzemanyag árak terén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: