2018-03-18 09:54:47• hírek • Bede Emőke

Öt csomag cigarettából egy a feketepiacról származik

Az utóbbi hónapok legnagyobb fogása. Szeptemberben több mint 240 ezer csomag cigarettát találtak egy fűrészporral töltött kamionban.
Az utóbbi hónapok legnagyobb fogása. Szeptemberben több mint 240 ezer csomag cigarettát találtak egy fűrészporral töltött kamionban.

A kemény dohányosok előtt két út áll: olcsóbb, de ismeretlen eredetű és minőségű cigaretta, vagy drágább, de ellenőrzött körülmények között előállított és kereskedelembe hozott cigi, melynek ára olykor szinte duplája az előzőnek.

Mi alapján döntenek ilyenkor a dohányosok? Leginkább a pénztárcájuk szerint. A kiskeresetűek előszeretettel voksolnak inkább a pult alól árult csomagra, melyek közt akadnak Ukrajnából, Moldvából csempészettek, de az úgynevezett „cheap white” termékek iránt is nagy a kereslet. Talán a feketézőknek ismerősen cseng az Ashima, Jin Lang, vagy a West neve, ezeket ugyanis kifejezetten az illegális kereskedelem számára gyártják. Innen is jön az angol megnevezés: olcsó fehér, azaz olyan csomagolás, melyen egy elismert gyártó logóját sem lehet felfedezni. Bár ezekhez csábítóan alacsony áron lehet hozzájutni (az ukrán és moldvai cigi ára 8-9 lej körül mozog, a cheap white termékeket pedig már 7 lejért is meg lehet vásárolni), de az előállításukról, raktározásukról, szállításukról vajmi keveset tudunk. Annyi azonban bizonyos, hogy dohányt csak alig-alig tartalmaznak, a hüvelyt mindenféle más „szeméttel” töltik fel.
 

De erre is van igény. Mi több, a hatalmas felvásárlói piacot látva a csempészek egyre kreatívabb megoldásokhoz nyúlnak. A megbuherált autóval vagy a zöldhatáron való, fekete szemeteszsákokban történő szállítás mellett megjelentek például a drónos csempészek is. Sőt, arra is volt példa, hogy valaki betontömbökbe öntötte a cigarettát, vagy teljes fatörzseket töltött meg a csempészáruval. A határőröknek pedig legalább olyan leleményesnek kell lenniük, mint a "sötét oldalon" állók. Bár egyre-másra akadnak fel a csempészek a határon, még így is jelentős mennyiségű dohány áramlik az országba.
 

Szatmár megye adja az csempészcigaretta országos összmennyiségének 5,1 százalékát. Ezzel pedig harmadik helyen állunk országos szinten. A dobogó első két helyére Suceava és Botosani megye állhatott fel 15,8, illetve 13 százalékkal. Máramarosban ez a szám 3,1, Biharban pedig 3,5 százalék -derül ki a Novel Research felméréseket végző cég adataiból.
 

Ami kifejezetten az északnyugati régiót illeti, elmondható, hogy az eladott dohány közel húsz százaléka a feketepiacról származik. Ettől csak az északkeleti régió mutathat fel nagyobb számokat, ahol az ismeretlen eredetű cigaretták aránya lassan eléri a 40 százalékot. Az országos átlag egyébként 16 százalék körül mozog. Hogy pénzben mit jelent ez? Nos, minden egyes százalékpont 35 millió euróval ér fel. Azaz ha csak egyetlen százalékkal is sikerül csökkenteni a cigarettacsempészet mértékét, azzal már 35 milliót tettünk vissza az állam kasszájába. És van mit visszatenni, ugyanis a cigarettacsempészet évente 560 millió euró veszteséget okoz az országnak. Igen, euró. Nem lej.
 

Szatmárnémetiben pénteken rajtolt el az az országos kampány, melynek célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét, a csempészcigaretta vásárlása – és ezzel a feketepiac – milyen negatív hatásokkal van a társadalomra. A március és április hónapokban zajló kampány immár a hetedik a sorban, és hamarosan városi hirdetőfelületeken és a televízióban is lehet találkozni a reklámanyagával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: