2013-11-19 11:29:14• hírek • Kocsis Zoltán

Öt csere a két gólos győzelemért

Lesz-e görög öröm Bukarestben is? fotó: fifa.com
Lesz-e görög öröm Bukarestben is? fotó: fifa.com

Történelmi bravúrra van szüksége Romániának (és Franciaországnak), ha ki akar jutni a jövő évi brazíliai világbajnokságra. Mióta bevezették a pótselejtezők intézményét, Európában még soha nem fordult elő, hogy az első meccsen két gólos előnyt szerző csapat a visszavágón elbukja a továbbjutást!

Victor Piturca szövetségi kapitány várhatóan a fél kezdőcsapatát lecseréli a visszavágóra, ezzel próbálván kiharcolni a bravúros eredményt. A kapuban Bogdan Lobont helyét a felépült Ciprian Tatarusanu veszi át, a védelem közepén a maszkot viselő Vlad Chiriches Florin Gardos helyére jön, míg a védelem bal szélén az első meccs leggyengébbjének ítélt Razvan Rat csapatkapitányt Iasmin Latovlevici helyettesítheti. A szatmárnémeti Gardos ezzel együtt várhatóan nem kerül ki a kezdőből, csak egy sorral előbb kap szerepet: ő helyettesíti majd steauás klubtársát, az eltiltott Alexandru Bourceanut. Ez egyben azt jelenti, hogy Románia egyetlen igazi védekező középpályás nélkül áll fel, hisz Razvan Cocis sem számít annak.

A szurkolók reményei szerint persze a csapat nem védekezni, hanem támadni akar: ezt szolgálhatja a középpálya jobb oldalán a Gabriel Torje - Banel Nicolita csere. A bukaresti sajtó szerint kikerül a csapatból Cristian Tanase is, bekerül viszont a fél ország által követelt Alexanrdu Maxim. A Stuttgart középpályása a sajtó szerint Ciprian Marica mögött kaphat szerepet kedvenc posztján, a bal szélre pedig az Athénban gólt szerző Stancu húzódik ki.

Ezzel kapcsolatban érdekes azonban, hogy Stancu egyrészt nem tűnik elég gyorsnak ahhoz, hogy szélen a fegyelmezett görög védelem mögé tudjon kerülni. Másrészt viszont Nicolitat és Maximot már az első meccs előtt is a kezdőben látta a sajtó - Piturca azonban ismét bebizonyította, mennyire kiismerhetetlen.

Szamarasz és Gardos vélhetően Bukarestben is kezdő lesz, Torje helye nem olyan biztos fotó. fifa.com

A másik oldalon Fernando Santosnak semmi oka nincs arra, hogy ilyen sok helyen változtasson, mert csapata jól játszott az első meccsen. Eltiltás miatt azonban egy helyen mégis bele kell nyúljon a kezdőbe: a veterán Kosztasz Kacuranisz helyét a csapatkapitány Jorgosz Karagunisz veszi át. Ők ketten már a 2004 Európa-bajnokságot nyert válogatottban is ott voltak.

Nem csak a már említett statisztika szerint van nehéz helyzetben Románia, ezt igazolja egy másik is. Az elmúlt tíz évben a görög válogatott 46 hivatalos tétmérkőzést vívott Görögország határain kívül. Ebből mindössze négy olyan eredmény született, amelyre Romániának szüksége van: 2005-ban a Konföderációs Kupán 3-0-ra kaptak ki Brazíliától, 2009-ben világbajnoki selejtezőn 2-0-ra Svájctól, egy évvel később a világbajnokságon ugyanilyen arányban Dél-Koreától, míg a most véget ért selejtezősorozatban idén 3-1-re Boszniától. Utóbbi eredmény egyben igazolja: a románok számára nincs minden veszve.

Folytatódik a Cristiano - Zlatan párharca, na de mi lesz Franckkal?

A Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic fémjelezte portugál-svéd párharc nyílt, a Franck Ribéry vezette francia válogatott ugyanakkor rendkívül nehéz helyzetből várhatja az Ukrajna elleni visszavágót.

A francia csapat Kijevben meglepően hatástalanul futballozott a nagyon szervezetten védekező és kiválóan kontrázó hazaiakkal szemben, s a 2-0-s ukrán siker után már bravúrnak számítana, ha kijutna a vb-re.
"Az ukrán csapat koncentráltan, csúcsformában játszott, mi pedig úgy, mintha ez csak egy találkozó lett volna a sok közül. Kaptunk is egy óriási pofont" - értékelte az "odavágót" Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya.

A játékosként világ- és Európa-bajnok szakember a párizsi meccsen kiállítás miatt nem számíthat az Arsenal középhátvédjére, Laurent Koscielnyre. Ő azonban pénteki teljesítményéből kiindulva sokkal kevésbé fog hiányozni csapatának, mint amennyire az ukrán válogatottnak belső védője, az első meccsen nagyszerűen futballozó Olekszandr Kucsar, akit szintén idő előtt küldtek le a pályáról.

"Biztos vagyok benne, hogy harcosukat egy másik harcossal pótolják majd" - mondta az ukrán hiányzóról Olivier Giroud, a franciák és az Arsenal csatára, aki azt ígérte szurkolóiknak, hogy kedden készek lesznek meghalni a pályán, ha az kell a sikerhez.

Az előzetesen leginkább várt portugál-svéd párharc második találkozója 1-0-s portugál előnyről indul majd Solnában, ahol a hazaiaknak, azon túl, hogy gólt kell szerezniük, még a péntekinél is jobban kell majd védekezniük, ugyanis Cristiano Ronaldóék egyetlen találatára hárommal kellene felelniük a továbbjutáshoz.

"A visszavágón sokkal jobban kell megjátszanunk a labdát, amelyet pénteken túl sokszor íveltük fel a csatárainkhoz úgy, hogy játékosaim nem értek fel a támadásokhoz, s nem tudtak segíteni elöl" - mondta Erik Hamren svéd szakvezető, megfogalmazva elvárásait.

A svédek elsősorban Ibrahimovictól várják az üdvözülést fotó: fifa.com

A negyedik párharcban a horvátok 0-0-s első meccs után fogadják majd az izlandi csapatot. Minden tekintetben az északiak vannak nehezebb helyzetben: nem elég, hogy hazai pályán nem tudtak előnyt szerezni, de piros lapja miatt Olafur Skúlasson biztosan nem léphet pályára Zágrábban, míg Kolbeinn Sigþórsson játéka az utolsó percekig kérdéses. Az Ajax csatárát a svéd Malmö játékosa, Arnór Smárason vagy az izlandi foci élő legendája, a jelenleg a belga Brugge csapatát erősítő veterán Eiður Smári Guðjohnsen pótolhatja.

A keddi program:
Európai vb-pótselejtezők, visszavágók:
(első mérkőzés)

Románia-Görögország 21.00 (1-3) Antena1
Horvátország-Izland 21.15 (0-0)
Svédország-Portugália 21.45 (0-1) DigiSport3.ro, Sportklub.hu
Franciaország-Ukrajna 22.00 (0-2) DigiSport1.hu, DigiSport3.ro

Afrikai vb-selejtező, 3. szakasz, visszavágók:
Egyiptom-Ghána  18.00 (1-6)
Algéria-Burkina Faso 20.15 (2-3)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: