2014-03-17 15:43:10• hírek • Kocsis Zoltán

Öt aranyat is nyert a Nachbil a bélteki borversenyen

A szőlőtermesztés és a bortermelés Krasznabéltek környékén ezer éves múltra tekint vissza. A legenda szerint 1085-ben I. (Szent) László magyar király a környéken csapott össze a besenyőkkel, majd a fárasztó csata után katonái egy kivájt tök héjából kínálták meg a királyt borral. Innen is ered a település neve: Bél, azaz valaminek a belseje és tek, a tök megfelelője.

Nyolcból öt aranyérmet is nyert a Nachbil a hétvégén Krasznabélteken megrendezett hagyományos borversenyen. Az esemény egyik tanulsága, véli Serli Csilla zsűrielnök, hogy Szatmár megye legfinomabb vörösborait a krasznabélteki dombok között állítják elő. Egy másik tanulsága pedig, hogy nem csak a nagy borászatok, hanem a kistermelők is elő tudnak állítani minőségi borokat.

Utóbbi bizonyítéka Schmied István magyarádi mustosa, amely az egyik aranyérmet érdemelte ki a háromtagú zsűritől. Szintén aranyat kapott Jurchis Vasile fekete leánykája, valamint a Hetei borászat küvéje. A legfényesebb éremből a legtöbbet viszont a Nachbil söpört be, nem véletlenül: a Weingut Brutler&Lieb pincészet remek kékfrankosa, valamint kétfajta cabernet sauvignonja és kétfajta syrah bora is méltán nyűgözte le a kóstolókat.

Emellett a Nachbil további két ezüstöt és két bronzot is kiérdemelt. A nagyobb termelők közül jól szerepeltek a Hetei család borai is, amelyek a már említett arany mellett két ezüstöt és két bronzot szereztek, míg Leiher Géza hat ezüstöt érdemelt ki.

„Fontosnak tartom kiemelni, hogy a verseny előtt a termelők maguk kérték, hogy a zsűrizés és elbírálás legyen szigorú. Ennek szellemében jártak el a zsűri tagjai, így csak azok kaptak aranyérmet, akik tényleg megérdemelték", jelentette ki Serli Csilla zsűrielnök. Aki, ezt fontos kiemelni, ilyen tisztségében nem pontozott, csak egyfajta felügyeleti munkát végzett a zsűrizés fölött.

„A másik dolog, amit nagyon fontosnak tartok kiemelni, hogy a krasznabélteki borversenyen csak olyan borok vettek részt, amelyek alapanyaga a község településeihez tartozó szőlősökben termett meg. Nem voltak tehát sem más községből érkezett termelők, sem pedig olyan borok, amelyhez másutt termett szőlőt használtak", mondta Serli. Külön kiemelte, hogy nagyon kevés olyan hibás bor volt, amelyet nem vehettek figyelembe.

Az eseményen részt vett Adrian Stef megyei tanácselnök is, aki többek között elmondta, hogy a tavalyi nagykárolyi helyszínt követően idén augusztusban Krasznabéltek ad otthont a II. Megyei Borfesztiválnak. Kiemelte továbbá annak fontosságát, hogy a szatmári borvidék egyfajta márkaként beépüljön a köztudatba.

A krasznabélteki versenyen összesen 42 mintát neveztek be, ezek között 8 arany, 15 ezüst és 16 bronzérmet osztott ki a zsűri.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: