2015-01-22 17:35:35• hírek • Kocsis Zoltán

Öt állatfaj védelmében

Kerecsensólyom
Kerecsensólyom

Öt állatfaj - két ragadozó madár, két rágcsáló és egy énekes madár - védelmi programjához társult a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség egy marosvásárhelyi és két magyarországi partnerrel közösen. A két uniós pályázat összköltségvetése megközelíti a nyolc millió eurót.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park partnereiként a marosvásárhelyi Milvus Madár-és Természetvédelmi Egyesület valamint az ügynökség az ürge, a hörcsög, a kerecsensúlyom és a parlagi sas védelmét tűzte ki céljául.

A négy állat között természetes kapocs is van, hisz a rágcsálók a ragadozó madarak első számú táplálékai. Ennél is szorosabb a kapcsolat azonban a kerecsensúlyom és az ürge között: a közel fél méterre és egy kilogrammosra is megnövő kerecsensúlyom kedvenc eledele ugyanis pont az ürge. Nála jóval termetesebb a parlagi sas, amelynek kifejlett példánya elérheti a 70-80 centimétert, súlya a 2,5-4,5 kilogrammot, szárnyfesztávolsága pedig a 192-210 centimétert.

Sajnos mind a kerecsensólyom, mind a parlagi sas ugyanúgy ritka vendégnek számít manapság tájainkon, akárcsak az európai szalakóta. E színpompás, varjúszerű madár védelme ugyanis a tárgya a másik pályázatnak, amelyben az ügynökség és a Milvus partnere a szinén magyarországi MME Birdlife Egyesület.

Európai szalakóta

A Természetvédelmi Világszövetség híres Vörös Listája szerint a parlagi sas sebezhető, az európai szalakóta mérsékelten veszélyeztetett, a kerecsensúlyom pedig veszélyeztetett. Természetesen mindhárom madár védett mind Magyarországon, mind Romániában.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója a két pályázat kapcsán elmondta, hogy a természetvédelmi szempontok mellett azért is nagyon fontos az intézmény számára, mert egy-egy járművet is vásárolhatnak. Márpedig erre nagy szükség van, hisz az ügynökség gépkocsiparkját jelenleg három autó alkotja. S mindhárom lassan már tíz éves.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: