2005-10-30 23:45:45• hírek • Szatmar.ro

Osztrák-portugál döntő a BCR-nél

Óriási meglepetés a Millennium nagyon jó ajánlata a román bank megvásárlására.

A Román Kereskedelmi Bank (BCR) privatizációs bizottsága a jövő héten kezdi meg a tárgyalásokat a két befutó pénzintézettel, az osztrák Erste Bankkal és a portugál Millennium Banco Comercial Portuguessel. Az egyeztetések után újabb, javított árajánlatot várnak.

Több mint egy hétbe tellett, amíg a BCR privatizációs bizottsága átrágta magát a tengernyi dokumentumon és nyilatkozaton, s döntenie sikerült arról, melyik két pályázóval kezdik meg a tárgyalásokat. A múlt hétfői határidőig hét nagy nemzetközi bank nyújtott be kötelező ajánlatot a többségi részesedés megszerzésére: az osztrák Erste Bank és a Millennium BCP mellett a német Deutsche Bank, az olasz Banca Intesa, a görög National Bank of Greece, a francia-belga Dexia és a francia BNP Paribas.

Óriási meglepetést okozott a Deutsche Bank kiesése, amelytől a legjobb árajánlatra számítottak. Azt azonban már a borítékok felbontása előtt is tudni lehetett, hogy rendkívül jó lesz a Romániába mindenképp betörni kívánó Erste Bank ajánlata, amelyről azt rebesgették, hogy 3-3,3 milliárd euró közötti, a 61,88 százalékos részvénycsomagért. A privatizációs bizottság a titoktartásra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a pályázók által kínált összegeket, sőt azt sem, hogy melyik ajánlat volt jobb, de az kiszivárgott, hogy az osztrák banké állítólag valamivel jobb volt. Meg nem erősített információink szerint a portugálok 3,1 milliárd, az osztrákok pedig 3,2 milliárd eurót ajánlottak.

Ami a két pályázót illeti, nagyjából azonos tőkeerőt képviselnek, igaz az osztrákok mérlegfőösszege kétszerese a portugál bankénak: az Erste Bank saját tőkéje 2004 végén 3,2, a Millennium BCP-é pedig 3,6 milliárd eurót tett ki. Az Erste hat országban van jelen: Ausztrián kívül Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában működtetnek összesen mintegy 3200 bankfiókot 11,8 millió ügyféllel.

Az osztrák pénzintézet két legnagyobb részvényese az Erste Takarékpénztár (32 százalék) és az Ausztriai Biztosítók Egyesülete (6 százalék), de amerikai és brit intézményi befektetők is birtokolnak 17-17 százalékos részvénypaketteket. A Millennium részvényesei között is sok a szakmai befektető, ellenben a három legnagyobb csoport az olasz Banca Intesa, a portugál Banco Portugues de Investimento és az Eureko csak 5-7 százalékos részvénycsomagot birtokol. A portugál bank jelen van Lengyelországban (Bank Millennium) és Görögországban (Nova Bank).

A részeredmény kihirdetését az Erste Bank szűkszavú, tárgyszerű közleményben nyugtázta, a Millennium ellenben nagyon lelkes hangvételű nyilatkozatot tett közzé, amely szerint "a BCP elégedett teljesítményével, hogy bejutott a tárgyalások második fordulójába". A piac azonban ellentétesen reagálta le a bukaresti híreket: a lisszaboni tőzsdén tegnap 6 százalékkal 2,07 euróra zuhant a portugál bank részvényeinek ára, míg Bécsben az Erste-részvények árfolyama 2,2 százalékkal 42 euró fölé emelkedett. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piac szerint is az ausztriai hitelintézet az esélyesebb. Az esetleges Erste-győzelem esetén az osztrák bankárok lemondanak a CEC privatizációjáról, ahol első számú esélyesé a magyar OTP Bank léphet elő.

A javított árajánlatoknál sokat nyomhat a latban, hogy az idén, az első félévben a BCR adózott eredménye 151,4 millió euró volt, mintegy 43 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A bank mérlegfőösszege pedig június végén elérte 7,3 milliárd eurót, igaz, piaci részesedése közben 25,1 százalékra esett vissza. A bankfiókok számát illetően a BCR éppen ma nyitja a 350-ik működő egységét.

 umsz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: