2005-10-04 09:44:40• hírek • Szatmár.ro

Osztrák zöld lámpa

Ausztria  engedett: Horvátországgal és Törökországgal is megkezdődhetnek a tárgyalások.

 

Miközben a világ Törökország és az Unió nehezen haladó tárgyalásaira figyelt, majdhogynem titokban létrejött a megegyezés Horvátország ügyében. Zágráb előtt is szabad az út: megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. A török eset még nem ennyire egyértelmű, de Luxemburgban bizakodó a hangulat.

Drámai fordulat a luxemburgi maratoni diplomáciai csatában. Miközben mindenki azt várta, miként reagál Törökország a legeslegutolsónak mondott brit elnökségi szövegtervezetre, futótűzként terjedt el a hír a luxemburgi sajtóközpontban, Carla Del Ponte, a Hágai Bíróság főügyésze négyszemközt tárgyal az egyik szobában Ivo Sanader horvát kormányfővel. Aztán percek múlva Carla Del Ponte szájából elhangzott az a mondat, amit olyan sokan vártak Horvátországban és általában mindenütt Közép-Európában: Horvátország immár teljes mértékben együttműködik a Hágai Nemzetközi Bírósággal a háborús bűnökkel vádolt Gotovina tábornok előkerítése érdekében – mondta a főügyész asszony.

És ezzel hivatalosan elhárult az akadály a Horvátországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt, mert az Unió feltétele soha nem Gotovina előkerítése, hanem ez a bizonyos teljes együttműködés volt.

Közben – még korábban – Ausztria is jóváhagyta azt a szövegtervezetet, amelyet Törökország elé terjesztett az Unió a tárgyaláskezdés kereteiről. Elfogadta, hogy a tárgyalás célja a teljes jogú tagság legyen. Eddig erről folyt a vita, és az osztrák, valamint a török álláspont kibékíthetetlennek tűnt.

A dolgok jelenlegi állása szerint igazolódott az a vélemény, hogy a török és a horvát csatlakozási tárgyalások között igenis van összefüggés. A hivatalos szövegeket egyelőre nem ismerjük, de tény, hogy Ausztria engedett. Sőt, Törökország is elfogadta az uniós csatlakozási tárgyalások keretdokumentumát. A luxemburgi külügyminiszter szerint török kollégája, Abdullah Gül már az uniós tanácskozás színhelye felé tart. Később Jack Straw hivatalosan is bejelentett, az Unió azonnal megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

S miért engedett Ausztria? Hát azért, mert cserében elhárult az akadály a horvát csatlakozási tárgyalások útjából, és tudjuk, hogy amennyire ellenzi Ausztria Törökország uniós tagságát, annyira híve Horvátország belépésének.

Miért változtatta meg a horvát együttműködésről alkotott eddigi véleményét ilyen drámai gyorsasággal Carla Del Ponte? Erről talán az Unió brit elnökségét kellene megkérdezni. Maradjunk annyiban, hogy Carla Del Pontéban van realitásérzék és tudja, mikor, milyen pillanatban kell engedni.

 

MR

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: