2010-08-03 11:02:25• hírek • mti

Ösztönzik a székely kapuk állítását

 

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy önkormányzata megduplázta a székely kapuk állítására szánt, vissza nem térítendő támogatását - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

Még az év elején döntött úgy a sepsiszentgyörgyi városi önkormányzat, hogy 1000 lejjel  támogatja azokat a kilyéni és szotyori városrészben élő lakosokat, akik az összeget önrésszel kiegészítve vállalkoznak arra, hogy portájuk bejáratára székely kaput állítsanak. A meghirdetet akcióra 30 ezer lejt szánt ebben az évben a város.

Most a romániai város tanácsa megduplázta a székely kapu állítására szánt, vissza nem térítendő támogatását. A pénz újraosztásáról azután döntöttek, hogy kiderült, a sok érdeklődő közül valójában csak négy család kezdené el a munkálatokat.
A Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére Sepsiszentgyörgy önkormányzata is állít egy nagyméretű székely kaput Szegeden. Erre 20 ezer lejt szán a tanács: ezt a beruházást is az év elején elkülönített alapból finanszírozzák. A megmaradt 10 ezer lejt pedig a négy család közt osztják szét oly módon, hogy egy szakmai bizottság dönti el, ki mennyi támogatást kap.

A kapuállítási program célja, hogy a helyi vezetés a lakosokkal közösen szebbé és látványosabbá tegye a város Brassó felőli bejáratát. Arra szeretnék rábírni a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Kilyén és Szotyor települések főút melletti lakóit, hogy cseréljék ki kapuikat újakra, és lehetőleg állítsanak székely kapukat, így hangsúlyozva a térség identitását.

Székelykapuk

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: