2019-09-03 06:11:29• hírek • Bede Emőke

Osztatlan sikert aratott a Borókagyökér Egyesület népviseletvarró tanfolyama

A Borókagyökér Egyesület által szervezett eseményeknek otthont adó Lépésházban egy percre sem áll meg az élet, augusztus 26. és 31. között például egy népviseletvarró tanfolyam zajlott a Szejke-tanyán.

Az egyesület vezetője a Szatmár.ro kérdésére elmondta, a hatnapos tanfolyam során igazi hozzáértők, Perneczki Krisztina és Pisik Eszter vezették be a résztvevőket a népviseletvarrás rejtelmeibe. Az elméleti oktatás során többek között arról is értekeztek a szakértők, hogy miért olyan nehéz megragadni a szatmári népviselet legfőbb sajátosságait. Mint kiderült, ezekről jóval kevesebb információ áll rendelkezésünkre manapság, mint más népművészeti tájegységek tradicionális ruházatairól, ezért aki igazán szeretné megismerni a helyi népviseletet, egészen mélyen bele kell ásnia magát a témába. Szejke Judit kiemelte Popa Zsolt segítségét is, ki a népviselet-készítést példátlan lelkiismeretességgel és kitartósággal gyakorolja, odafigyelve az olyan részletekre is, melyek felett az avatatlan szemek elsiklanának.


Természetesen az elméleti oktatás mellett a nyolc résztvevőnek lehetősége volt élesben is kipróbálni a tanultakat. Saját méreteik rögzítése után a résztvevők megtanulták felrajzolni a szabásmintát, majd ki is vágták azt, a folyamatot pedig értelemszerűen a varrás zárta.  A lenyűgöző eredményekről pedig az alábbi képek tanúskodnak. 



Mint megtudtuk, annak ellenére, hogy a népviseletvarrás elsőre szinte teljesíthetetlen feladatnak tűnt, a képzés végére mindenkinek sikerült elkészülnie a munkával, mi több, a hölgyek annyira belejöttek a varrásba, hogy ezer örömmel részt vennének egy újabb tanfolyamon is. Szejke Judit hírportálunknak elárulta, ha minden a tervek szerint alakul, akkor erre még idén lehetőségük lesz, ugyanis vélhetően novemberben megszerveznek egy újabb, a tradicionális férfi ingekkel kapcsolatos képzést is. Mivel ezekre az alkalmakra csak korlátozott számban lehet jelentkezni, ezért érdemes követni a Borókagyökér Egyesület Facebook-oldalát, ahol idejében meghirdetnek minden közelgő eseményt

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: