2009-03-04 15:31:27• hírek • Szatmár.ro

Újabb emlékhellyel gazdagodik a város

Újabb emlékhellyel gazdagodik Szatmárnémeti városa, ugyanis március 6-án, 13 órai kezdettel emlékplakett avatásra kerül sor a Szamos-híd melletti római katolikus temetőben. Az emlékplakett Brenczei Kováts Lajosnak állít emléket.

Az emlékplakett avatójára a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány és a Szatmárnémeti Véndiákszövetség kezdeményezésére kerül sor. A tűzzománc plakettet Gergely Judit keramikusművész készítette, a kereszthez az 1912-ben gyártott vasúti sint a CNCFR L6 Szatmári Pályafenntartó Felügyelete biztosította.

Az avatóra egy 50 fős küldöttség érkezik Magyarországról, jelen lesznek a Szatmárnémeti és Mátészalka polgármesterei, a MÁV, a Közlekedési Múzeum, a Repülési Szövetség, a Mátészalkai Vasúti Múzeum valamint az egyházak és szatmári civil szervezetek képviselői.

A koszorúzás előtt rövid ismertető hangzik el Berenczei Kováts Lajos munkásságáról, főleg Szatmárral és a vasúttal kapcsolatos  tevékenységéről - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Gönczy Gábor, a Szatmárnémeti Véndiákszövetség elnöke.

Berenczei Kováts Lajos mérnök-közgazdász volt, közlekedési államtitkár, Szatmárnémeti díszpolgárává avatták. Ő volt a Szatmárnémeti Széchenyi Társulat alapítója.

A Kovács Lajos szülőházára elhelyezett tábla.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: