2009-11-04 13:55:37• hírek • Gozner Gertrud

Osztályozták a romániai városokat

A zsúfoltság, szennyezettség és stressz ellenére Romániában a nagyobb városokban továbbra is jobb az életminőség - áll a Capital gazdasági hetilap által végzett felmérésben.

Bukarest, Temesvár és Kolozsvár az ország leglakhatóbb városai, utánuk következik Konstanca, Jászvásár, Szeben, Brassó és Nagyvárad. A 25 helyezést magába foglaló toplista másik végén található Nagybánya (a magas környezetszennyezés miatt), Drobeta-Turnu Severin (mivel nem szolgál alternatívákkal a szabadidő eltöltésére), Piatra Neamt (mert kevés a munkalehetőség), valamint Botosani és Focsani, mert gazdasági szempontból elmaradottak.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az első tíz helyezésben főleg erdélyi városok találhatóak, összesen hét darab. Viszont a 100 ezer lakosú városok közül egyedül Szatmárnémeti és Nagybánya csúszott le a tízes listáról. Mindketten nagyvárosnak számítanak, viszont a gazdasági fejlesztések és a munkalehetőségek téren nem túl kedvezőek a viszonyok az ittlakók számára. Szatmárnémeti a 15. helyet egyedül az alacsony helyi illetékeknek köszönheti - állítja a gazdasági lap.

A szakemberek tizenkét szempontból vizsgálták az életkörülményeket, úgy mint a munkanélküliek aránya és a bérek mértéke, a közlekedési infrakstruktúrák (vasúti közlekedés, légi járatok, helyi és távolsági buszok) fejlettsége, a gazdasági versenyképesség, egészségügyi intézmények helyzete, a tanügyi rendszer állapota, a mindennapi élet kiadásai, a szabadidő hasznos eltöltése, a kereskedelem fejlettsége, a környezet szennyezésének mértéke, a közbiztonság és a helyi illetékek mértéke.

Elméletileg egy kisebb város lakhatóbb kéne legyen mint egy zsúfolt metropolisz, viszont a kisebb települések Romániában sokkal elmaradtabbak gazdasági szempontból, ezért a 250 ezer lakos fölötti városok kerültek ki győztesnek az összehasonlításból. Ennek ellenére egyetlen romániai város sem veheti fel a versenyt a Nyugat-Európában tapasztalt életminőséggel.



Szatmárnémetit - a Capital szerint  - az alacsony helyi illetékek jellemzik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: