2011-07-08 11:55:39• hírek • Póti Orsolya

Osztályfőnöki órán a véndiákok

Kezdetét vette a XX. Véndiáktalálkozó. Péntek délelőtt az egykori Magyar Líceum régi diákjaival telt meg a Református Gimnázium díszterme. Az egybegyűlteket Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke köszöntötte, majd Bura Lászlót, Banner Zoltánt és Kruzlics Jánost érte az a megtiszteltetés, hogy néhány szót szóljon az egykori diákokhoz.

Ligeti László tanárúr 1991 októberében vette fel a Véndiáktalálkozók ötletét, és a Véndiákszövetségnek köszönhetően immár huszadik éve, hogy megszervezik ezt a szép hagyományt, amelyre szemmel láthatóan igény van. Gönczy Gábor a szövetség elnöke Ligeti László soraival köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bura László egyetemi tanárnak adta át a szót.

- Ezen a találkozón találkozunk a régi iskolai évek emlékével, a régi iskolatársakkal. Nem egy magyar iskola ünnepe ez, hanem minden szatmári magyar iskoláé. Azonban, amikor emlékezünk ne merüljünk el valótlan gondolatokba, természetesen a szépre emlékezzünk, de közben tekintsünk rá a mai oktatásra is, ami igen nagy válságban van., és nézzünk meg, hogyan tudunk kölcsönös együttműködéssel segíteni – mondta el Bura.

Banner Zoltán művészettörténész egy általa készített osztálynaplóból olvasta fel egyes „hiányzók” nevét, olyanokét, akik sok mindent tettek a kultúráért, és ez bizonyítja azt, hogy Szatmárnémeti, mint iskolaváros, mennyi értékes embert adott az erdélyi kultúrának.

- Én, aki a kultúra területén szakosodtam, úgy látom a legnagyobb veszély a kulturális szokásaink megváltozásában van. Ezek a szokásaink, hogy filharmóniába járunk és koncertet hallgatunk, könyvet vásárolunk és könyvet olvasunk, énekelünk és táncolunk pillanatok alatt kihalnak. - magyarázta Banner.

A rendhagyó osztályfőnöki óra a Kruzlics János által felolvasott köszöntőverssel zárult, ezt követően pedig minden 60, 55, 50 éves érettségi találkozós véndiák a saját osztályába vonult.

 

A  Szatmár.ro-t  a Facebook-on is megtalálod. Like-old a Szatmár.ro-t és nézz még több fotót az eseményről.






Képgaléria:


A  Szatmár.ro-t  a Facebook-on is megtalálod. Like-old a Szatmár.ro-t és nézz még több fotót az eseményről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: