2012-09-05 17:53:08• hírek • Póti Orsolya

XIX. századi kiadványokból nyílt kiállítás

A Szatmár Megyei Könyvtár XIX. századi dokumentumokból, régi könyvek, folyóiratok címlapjainak másolatából és fényképekből szervezett kiállítást szeptember 5-én. Az érdeklődőket három héten át várja a tárlat a könyvtár multimédia termében.

Különleges tárlatot állítottak össze a Szatmár Megyei Könyvtár külön gyűjtemények és kulturális örökségek osztályának munkatársai, Viorel Campean és Marta Cordea könyvtárosok. A kiállítás megnyitójára szeptember 5-én, szerdán kerül sor a könyvtár multimédia termében, ahol az intézmény vezetőségén kívül a szatmári kultúra több kiemelkedő személyisége is jelen volt.

A rendezvényt Angelica Campean, a könyvtár nemrégiben kinevezett igazgatója nyitotta meg, aki elmondta: a külön gyűjtemények osztályán közel 80.000 régi dokumentum található, melyeknek értéke szinte felbecsülhetetlen. A könyvtár állományában számos XV., XVI., és XVII. századi könyv és kordokumentum található, de jelentős a XIX. századból való szépirodalom, folyóirat, szakirodalom és fényképgyűjtemény is.

Ez utóbbi másolataiból állítottak össze tárlatot, és mint kiderült: számtalan kulturális értékkel rendelkezünk e korból. Olyan szatmári alkotók könyvei vannak a könyvtár birtokába, mint Rekettye Filep, Szirmai Antal, Bartók Gábor, vagy Sarkadi Nagy Mihály. Hasznos tankönyveket szerkesztett Gáspár János, Andrei Cozma és Kótai Lajos - ez utóbbi Szatmár földrajzát és történelmét is összefoglalta.

A kiállítás figyelemreméltó gyűjteményt tár elénk a XIX. századi szatmári folyóiratokból, melyet főként magyar nyelvű sajtóanyagok képviselnek. Ezek között látható a Szamos, a Szatmári Közlöny, a Szatmár és a Heti Szemle. Az érdeklődők a tárlatban gazdag fényképanyagot is találnak, valamint a korabeli olvasókörökről és iskolákról is értékes információkat kaphatnak.

Marta Cordea a kiállításnak a  Gyöngyfűzérek címet adná, ugyanis kutatása során érdekesnek találta, hogy egy román és egy magyar szatmári költő is, kevés időbeli eltéréssel ugyanezt a címet adta verses kötetének.

A gyűjteményben szereplő számos kiadvány a nagykárolyi nyomdából származik, melyet gróf Károlyi Ferenc állíttatott fel 1755-ben, ezáltal megteremtvén a vármegye első nyomdáját. Cordea kiemelte a szakirodalmak szerzőit is, olyanokat, akiket talán nem is ismernek a szatmáriak. Ilyen például Acsádi Ignác, Bársony István és Vozári Gyula.

Az érdeklődők három héten át látogathatják a kiállítást, a könyvtár nyitvatartási rendje szerint, az intézmény multimédia termében, a Decebal utca 2. szám alatt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: