2008-03-06 14:44:10• hírek • Anna Szelényi

A pizza története

A pizza ma ismert formáját 1600 után nyerte el, mikor Amerika felfedezésével a paradicsom eljutott Európába.

A pizza, vagy a pizza pie egy kemencében előállított tészta neve, amelyet általában kerek formában állítanak elő, beborítják paradicsomszósszal és más opcionális hozzávalókkal.

A pizza általában az olasz konyha specialitásaihoz tartozik.

A pizza megjelenése egészen az ókorig vezethető vissza, amikoris a lapos kenyeret forró köveken sütötték és különböző aromás fűszerekkel vonták be. Ez az eljárás nagyon elterjedt volt az olaszországi Nápolyban.

Az első egyszerű pizza receptek az idők során mindig bővültek, így a pizza egy multinacionális és egyúttal a legelterjedtebb étellé vált.

A pizza a történelem és a legenda határán


Nem kell azt hinnünk, hogy a pizzát valaki találta fel, valahol. A történelem kevéssé kidolgozott formákról mesél, ámbár számos bizonyíték létezik, hogy az ókori Egyiptomban, a fáraóknak rendezett ünnepségeken, illetve Babilonban jelen volt a pizza.

Egyesek szerint a pizza szó az olasz picea szóból ered, ami a kenyér kemencében való sütését írja le.

Ahogyan más ételek esetében is, a híres pizzát nem feltétlenül abban az országban találták fel, ahol a leginkább elterjedt, azaz Olaszországban. Úgy tűnik, hogy az ókori görögök készítettek valamilyen nagy kerek és lapos pizzát, amelyre fűszereket és zöldségeket helyeztek.

A mostani pizza egy hosszú folyamat eredménye, már csak azért is, mert abban az időben nem létezett paradicsom.

A ma ismert formáját 1600 után nyerte el, mikor Amerika felfedezésével a paradicsom eljutott Európába. Az olaszországi parasztok, akik nagyon szegények voltak, a paradicsomot a pizza előállításához használták.

1830.-ig a pizzát standokon árulták a szabadban az utcai árusok, de az első eredeti pizzázó az „Antica Pizzeria Port Alba” Nápolyban nyílt meg és mai napig is működik.

A modern pizza 1889.-ben született, és Raffaele Esposito nevéhez fűződik, aki egy különleges pizzát készített az olasz I. Umberto és Margaréta királynő látgatására. A pizza az olasz zászlóhoz hasonlított, zöld bazsalikom, túró és paradicsomlé borította. Mivel ez a pizza a királynő kedvence volt, azóta az ő nevét viseli: pizza Margherita.

A pizza akkor jutott el Amerikába, amikor az olaszok oda emigráltak és elkezdtek pizzázókat működtetni. A tomato pie formában megjelenő olasz pizza először San Francisco, Chicago, Philadelphia és New York területein terjedt el.

Az első híres amerikai pizzázók 1900.- ban jelentek meg Little Italy- ban és Manhattan- ben. Ezeknek tulajdonosa Gennaro Lombardi volt, aki egy egyre híresebb üzletet fejlesztett ki a híres Amerikában.

Sz. A.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: