2013-12-01 13:36:24• hírek • Szatmár.ro, MTI

Osváth Ricsi lett Magyarországon az év parasportolója

A szatmári fiatalembert választották meg az év parasportolójának Magyarországon.

Az év legjobb sportolóit, szakembereit is köszöntötték a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) pénteki közgyűlésén a Magyar Sport Házában. Az MPB elnökségének döntése értelmében a férfiaknál a világbajnoki ezüstérmes tőröző, Osváth Richárd, a nőknél az 1500 méteres síkfutás kétszeres vb-bronzérmese, Biacsi Ilona vehette át a legjobbnak járó díjat.

A Szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóteremben ragadott először tőrt 1994-ben Osváth Richárd, azaz ahogy az edzői, barátai szólítják: Ricsi. Lengyel Éva és File Attila tanítványaként tíz éven keresztül volt aktív sportoló, karrierje során a gyermekek és a kadett korúak között is országos bajnoki címet szerzett, Balkán bajnokságon aranyérmes lett, csapatban és egyéniben is több érmet szerzett. Junior Európa-bajnokságon hatodik helyet is szerzett, de az ígéretes sportkarrier előtt álló fiatalember élete 2005-ben hullámvölgybe ért. 2005 és 2006 között több alkalommal műtötték a térdét, emiatt kénytelen volt felhagyni az aktív sporttal, 2008-ban pedig egy újabb térdsérülést szenvedett.

Ezt követően került kapcsolatba a szatmárnémetiből elszármazott Beliczay Sándorral és így lett kerekesszékes tőröző magyar színekben - Romániában ugyanis nincs kerekesszékes vívás.

Osváth Richárd 2012 szeptemberében paralimpiai bronzérmes lett Londonban, a kerekesszékes tőrözők egyéni versenyében, 2013-ban pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: