2016-04-06 15:31:29• hírek • Kocsis Zoltán

Ostrom alatt a rendőrkapitányság – Apa a legnépszerűbb

Igazi ostrom alatt áll hétfő óta a Szatmár Megyei Rendőrség épülete! Amióta a Román Rendőrség meghirdette a tömeges alkalmazást, a jelek szerint egy sor fiatal úgy döntött: ő bizony rendőr akar lenni!

A Román Rendőrség a múlt héten tette közzé, hogy országosan 1854, Szatmár megyében pedig 48 rendőrt alkalmaznának. A bejelentés talán a vártnál is nagyobb visszhangot gerjesztett, hisz hétfő reggel óta gyakorlatilag ostrom alatt áll a megyei rendőrség Eötvös (A.I. Cuza) utcán található főkapitánysága: fiúk és lányok mappát szorongatnak a kezükben és arra várnak, hogy leadhassák jelentkezési ívüket. Mindezt amúgy április 8-án délután 16.00 óráig tehetik meg.

Az érdeklődőket a jelek szerint az sem bátorítja el, hogy a kizárólag a vidéki őrsökben vannak betöltésre váró helyek: összesen 39 községben. Ezek közül kilenc községben - Kolcs, Egri, Halmi, Krasznabéltek, Ákos, Királydaróc, Kányaháza, Kisgérce és Tartolc - két hely is.

Az első két nap alatt összesen 221 személy adta be önéletrajzát, árulta el Raducu Silaghi sajtószóvivő. Mivel a jelentkezési íven fel kell tüntetni, ki melyik őrsön szeretne szolgálatot teljesíteni, azt is tudjuk, hogy Apa a legnépszerűbb - már két nap után 15-en pályázták meg az egyetlen helyet. A legkevésbé népszerű ezzel szemben Komorzán és Érendréd, ahová egy-egy jelentkezés érkezett.

A Szatmár megyei 48 betöltésre váró helyre tehát máris több mint négyszeres a túljelentkezés. Amennyiben az érdeklődés nem lankad, akár tömeghisztériáról is beszélhetünk.

A Román Rendőrség tájékoztatása szerint amúgy 14 feltételnek kell megfelelniük azoknak, akik úgy gondolják, szeretnének beállni a rendőrség soraiba. A kritériumok között szerepel többek között, hogy a jelentkezőnek román állampolgárnak kell lennie és rendelkeznie kell romániai tartózkodási hellyel. Az illetőnek bizonyítania kell fizikai és pszichikai alkalmasságát, rendelkeznie kell érettségivel, B kategóriás jogosítvánnyal. Fontos, hogy ne legyenek büntetőjogi előzményei, ismernie kell a román nyelvet, nem lehet tagja egyetlen politikai pártnak sem, esetleges tetoválásai pedig nem látszhatnak ki még a nyári öltözet alól sem. A férfiaknak legalább 165, a nőknek legalább 160 centiméter magasaknak kell lenniük.

A jelentkezőknek három lépésből álló versenyvizsgán kell részt venniük. Elsőként a fizikai felmérésen. Amennyiben ezt nem teljesítik, akkor véget is ért számukra a kaland. Ha viszont ezt sikerrel veszik, akkor következik az írásbeli vizsga, ami egy három órás, 60 kérdésből álló feleletválasztós teszt. Az utolsó lépés pedig az interjú.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: