2010-11-11 14:56:58• hírek • Póti Orsolya

Őstörténeti csontmunkák

A Szatmár Megyei Múzeum első alkalommal ad otthont egy olyan regionális kiállításnak, melynek tárlata közel 400 darab, az ősi korból való csontból készült alkotást mutat be. A kiállított leletek nagy része az ország más-más városaiból érkeztek.

Mint tudjuk az állati vagy emberi csont az emberi kultúra fejlődésének legmegbízhatóbb kísérője volt. Ha kellett fegyverként használták, és a jégkorszakban az állatok lábszárcsontjából már korcsolyát is készített az ősember. Majd művészi hajlamát is a csontban próbálta ki az ember: rajzokat vázolt fel, csontékeket, amuletteket és szobrokat készített. A csontot feldolgozták gombokká, díszekké, fésűvé, kés- és villanyéllé és a hétköznapok ezernyi más kellékévé.

A csütörtöki nap folyamán csontból készült alkotások tárlata nyílt meg a Szatmár Megyei Múzeumban, „A csont feldolgozásának művészete" címmel. Az őstörténeti korból származó leletek nagy része a gyulafehérvári múzeumból származnak, valamint kiállították a kolozsvári, a nagyszebeni, az enyedi és más városok múzeumainak csontból készült tárgyait is.

Az eseményen azok a diákok is jelen voltak, akik aktívan részt vesznek a Nagykároly-Bobald régészeti lelőhelyen végrehajott  kutatómunkákban.




Első alkalommal nyílt regionális kiállítás a Szatmár Megyei Múzeumban


„A közel 400 csontmű között az érdeklődők toalett kellékeket, díszeket, hajtűket, szobrokat, fegyvereket és egyéb használati tárgyakat fedezhetnek fel. Mindezek főként szarvasmarha és lócsontból készültek, de találunk szarvasagancsból készült tárgyakat is.  Ez a kiállítás lehetőséget nyújt a szatmáriaknak, ahhoz, hogy közelebb kerüljenek az őskorhoz, hogy megsimerjék a kor csontból készült alkotásait, és a csontfeldolgozás művészetéről. A tárlat november 30-ig tekinthető meg, 9-17 óra között." - tájékoztatott Ghindele Róbert, a Megyei Múzeum régészeti osztályának vezetője.

A kiállításra szeretettel várnak minden érdeklődőt, főként az iskolás csoportokat.




A látogatók érdekes tárgyakat fedezhetnek fel a kiállított őstörténeti leletek között


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: