2014-02-16 14:48:04• hírek • Kocsis Zoltán

Ostalb járás Szatmár megye testvére lehet

Szepessy József, Klaus Pavel, Adrian Stef
Szepessy József, Klaus Pavel, Adrian Stef

Adrian Stef, a Szatmár megyei tanács elnöke és Mircea Govor alelnök az elmúlt napokban Németországban, a Baden-Württemberg szövetségi tartományban található Ostalb járás vezetőivel tárgyaltak Aalen és Schwabisch Gmund városaiban. A megbeszélés célja, hogy a két közigazgatási egység felvegye egymással a testvérkapcsolatot.

A tárgyalások Szepessy József szatmárnémeti születésű, ám nyugat-német színekben világbajnoki címet szerző vívó közreműködésével jöttek részre. Németországi tartózkodásuk alatt Stef és Govor megbeszéléseket folytatott Klaus Pavellel, az Ostalb járás közgyűlésének elnökével. Ezek során megegyeztek arról, hogy elindítják a testvérkapcsolatok felvételéhez szükséges procedúrát.

Szintén egyezség született arról, hogy Szatmár megye részt vesz május elején a Schwabisch Gmund városában megrendezésre kerülő kertészeti és kertművészeti expón, Ostalb járás vezetői pedig képviseltetik magukat a május 24-én esedékes Szatmár Megye Napjai rendezvényen.

Stef, Govor és Pavel szerint a két közigazgatási egység együttműködése előtt komoly lehetőségek rejlenek, főleg kultúra, turizmus, gazdaság, egészség, szociális védelem és sport terén. Az együttműködésnek szilárd alapot adhat, hogy a járásban szép számmal élnek Szatmár megyében született, ám szebb jövő reményében kivándorolt svábok.

A megyei tanácstól kapott közlemény szerint „Ostalb nem csak Németország, de egész Európa legfejlettebb régiója, ahol gyakorlatilag nincs munkanélküliség". A járás hivatalos honlapja ezzel szemben „az átlagosnál alacsonyabb munkanélküliségről" beszél.

Nem ez az egyedüli pontatlanság azonban a kommünikében. Szerinte ugyanis a járás lakossága 340.000 fő, ezzel szemben a már említett hivatalos oldal 306.773 lakosról ír. A közlemény szerint Ostalb járásban 32 régió található, holott amiből 32 van, az település. A közlemény szerint Stef és Govor találkozott Andreas Stock kultúrális, sport és tanügyminiszterrel is, akit meghívtak, látogasson el a Szatmár megyei sváb közösségekhez. Csakhogy nem derül ki, az illető minek a minisztere. A német szövetségi kormányban ilyen tárca nem is létezik. Létezik viszont Baden-Württemberg tartomány kormányában - csakhogy a minisztert Andreas Stoch-nak hívják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: