2009-06-16 10:07:34• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Össztűz zúdul Traian Băsescura

Össztüzet zúdítanak a román kormánykoalícióban résztvevő szociáldemokraták Traian Băsescura, miután az államfő a múlt hétvégén felülbírálta a román jegybank szerinte túlságosan "optimista" előrejelzéseit a gazdaság rövid távú alakulásáról, a gazdasági szereplők ugyanakkor az elnöknek adnak igazat.

A román sajtó keddi tudósításaiból az derül ki, hogy elsősorban a választási küzdelmek szempontjából vált érzékeny belpolitikai témává az eset.

Băsescu az őszi elnökválasztáson második mandátumáért készül ringbe szállni, de jelöltetni kívánja magát Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is. Mivel azonban a PSD a Băsescu befolyása alatt álló Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt foglal helyet a mintegy hetven százalékos parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalícióban, a rivalizálás egyúttal koalíciós feszültségek forrásává is vált.

Băsescu vasárnap részt vett a kormány ülésén. Ott magához ragadta a szót, és felülbírálta a Román Nemzeti Bank (BNR) korábbi, szerinte túlságosan is derűlátó előrejelzését a rövid távú fellendülésről, megállapítva, hogy a bruttó nemzeti össztermék az év második harmadában is csökkenni fog. Az országnak recesszióra kell felkészülnie - hangsúlyozta.
Emil Boc miniszterelnök és pártja, a PD-L, nem látott semmi felháborítót az elnök rögtönzött szereplésében. (Az elemzők szerint e pártot a háttérből Băsescu irányítja.) A szociáldemokraták azonban harsányan kétségbe vonták az államfő ilyen jellegű állásfoglaláshoz való jogát.

Bogdan Niculescu Duvaz, a PSD szóvivője leszögezte: a párt által delegált miniszterek a továbbiakban nem hajlandók részt venni olyan kormányülésen, amelyen az államfő előzetes bejelentés nélkül jelenik meg. A szóvivő elfogadhatatlannak nevezte az elnök viselkedését. A PSD szerint a kormányülésen tett vasárnapi látogatással Băsescu megnyitotta az elnökválasztási kampányt.

Hasonló szellemben nyilatkozott Ion Iliescu volt szociáldemokrata államfő, óvatosságra, nagyobb visszafogottságra intve a Cotroceni-palota mai gazdáját. A Băsescu által mondottakat "szánalmas előadásnak" minősítette, mivel szerinte a mai elnök nem is rendelkezik kellő mértékű kultúrával ahhoz, hogy megértse a gazdasági folyamatokat.
A gazdasági szakemberek azonban nagyon is igazat adnak Băsescunak, legfeljebb úgy kommentálják kijelentését, hogy az elnök "feltalálta a spanyolviaszkot". A Ziarul Financiar című pénzügyi-üzleti napilap keddi számában több szakértőt megszólaltatott, s ők megerősítették, hogy valóban recesszióban van a román gazdaság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: