2010-06-21 10:22:47• hírek • MTI

Összhangban önmagunkkal

Minden ember teljesítőképessége attól függ, mennyire van összhangban saját belső órájával. Aki képes belső ideje szerint élni, jobban alszik, egészségesebb, hatékonyabb és sikeresebb a munkavégzése, és a szabadidejét is jobban ki tudja használni - derül ki egy öt évig tartó német kutatási projektből.

A kutatók arra következtettek eredményeikből, hogy az emberek egyéni kronobiológiáját - genetikai hajlamukat a pacsirta- vagy a bagolytípus megtestesítésére - fokozottan hasznosíthatnák azon vállalatok, amelyek többműszakos beosztás szerint foglalkoztatják alkalmazottaikat. A korai típus a korai műszakban jobban teljesít, és eredményeivel is elégedettebb - vázolta fel a kutatás egyik résztvevője, Joachim Hermsdörfer müncheni neuropszichológus a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A beszéd feldolgozása is jelentősen ingadozik a napi ritmus szerint - támasztotta alá a berlini Humboldt Egyetem lingvisztikusa, Kathrin Pusch. Nem csak a több műszakban dolgozó munkások profitálhatnak tehát a munkaidő és a belső óra szinkronizálásából. A nyelvtanulás és beszédterápia szempontjából is jól hasznosíthatóak az új ismeretek.

Minden élőlényben ketyeg egy, elsősorban a fény után igazodó belső óra, kialakítva a belső időt, amelyhez a szervezetben lejátszódó összes folyamat igazodik. Az agy egy gombostűfej-nagyságú területe felel az alvás-ébrenlét és a nappal-éjszaka ritmusának összehangolásáért.


Legyünk összhangban a belső óránkkal, és a teljesítményünk is jobb lesz
Legyünk összhangban a belső óránkkal, és a teljesítményünk is jobb lesz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: