2009-08-13 15:56:28• hírek • Ferenczi Noémi

Költségtakarékos tanügyi rendszer

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter által bemutatott új tanügyi törvényköny előírásaival kapcsolatban és azok rendszerre gyakorolt hatásairól kérdeztük Kónya László tanfelügyelő-helyettest.

A tanügyminiszter által ismertetett új tanügyi törvénykönyv lényeges változtatásokat foglal magába az érettségire, az általános iskolai rendszerre stb. vonatkozóan. Az érettségit például három nyelvből történő nyelvvizsga előzné meg, a felmérés év közben történne, majd pedig a mostani érettségihez hasonlóan három, plusz az anyanyelv vizsga mérné fel a diákok tudását. Andronescu megszüntetné az egységes félévi dolgozat írást, helyette minden tanár maga állítaná össze a félévik tételeit. A tanügyminiszter javasolta a 12 osztály kötelezővé tételét, azonban ez a javaslat végül nem került bele az új tanügyi törtvénykönyvbe, valószínűleg amiatt, mert óriási többletköltséggel járna az új rendszer bevezetése.

 

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szerint, nagy szükség van reformra. Az elmúlt tíz évben körülbelül ez a harmadik nagy nekifutás, mely a tanügyi rendszer megreformálására irányul, de valami miatt mindig elmaradt.

„A változó, fejlődő társadalmakban megtörténik, hogy a törvények „lemaradnak", ahelyett, hogy folyamatosan alkalmazkodnának az adott társadalom igényeihez. Mindenki reformot akar, de változást nem"- magyarázta Kónya.

Véleményem szerint, a legfontosabb változtatás az lenne, hogy az oktatás a diáklétszám függvényében történjen. Megyénkben is számos eset van arra, hogy egy óvónő amelyik 4-5 gyermekkel foglalkozik ugyanannyi fizetést kap, mint az amelyik húsz-huszonöt gyermekre kell vigyázzon. Szerintem, ez nem helyes - fejtette ki a főtenfelügyelő-helyettes.
A több mint húsz módosítást magában foglaló, 350 oldalas tanügyi törvénytervezet hamarosan a kormány elé kerül illetve közvitára lesz bocsátva.


Kónya szerint a diáklétszámtól kellene függővé tenni a finanszírozást
Kónya szerint a diáklétszámtól kellene függővé tenni a finanszírozást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: